Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Jogsértő a műtét előtti fizetős PCR-teszt

Létrehozva:

Az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos ombudsmani jelentést adott ki a kórházi beavatkozások előtt kötelezővé tett PCR-tesztekkel kapcsolatban a hétvégén. Az utasítást Kásler Miklós miniszter adta ki még májusban.

Az ombudsman szerint sérti a jogállamiság elvét, nem felel meg a jogbiztonság követelményeinek, sértheti az emberi méltósághoz való jogot továbbá sérti az egyenlő bánásmód elvét az a rendelet, amely szerint csak az mehet a magyar egészségügyben halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy ha az nincs, akkor önköltségen a beteg PCR- vagy antigéntesztet csináltat. A PCR-teszt 19 500 forint, míg az antigénteszt 8-11 000 forintba kerül ma Magyarországon.

Kásler Miklós rendeletét az Emmi később annyival pontosította, hogy annak a tesztjét a kórház finanszírozza, aki önhibáján kívül, például egészségi állapota miatt nem tudta felvenni az oltást.

Az ombudsman jelentése azt írja: arról nem létezik kormányrendelet, hogy a rehabilitációs ellátások és halasztható beavatkozásokhoz negatív teszt kéne, csak Kásler Miklós egyedi utasítása és a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ körleveleiben jelenik az meg. Az ombudsman szerint „a PCR és antigén tesztek követelménye, valamint azok költsége megtérítésének miniszteri utasításban történő előírása ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével”.

Azt is írja, hogy Kásler és Müller leveleiben – többszöri megküldésük ellenére sem – nincsenek érthetően és világosan meghatározva, leírva a követelmények. Így aztán „a nem megfelelő szabályozási szint és a tartalmi bizonytalanságok okán sérül a jogállamiság elve”.

Emellett, mivel Magyarországon nem kötelező az oltás, és nincs olyan kormányrendelet, ami az egészségügyi ellátást a védettségi igazolványhoz kötné, így a rendelet az ombudsman szerint „alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon, mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében”. Valamint az „egyenlő bánásmód követelményével sem áll összhangban” az, hogy az egészségügyi ellátásban különbséget tesznek védettségi igazolvánnyal rendelkezők és nem rendelkezők között – áll a jelentésben, amelyről a Telex számolt be.

ph

(Kiemelt kép: DIMÉNY ANDRÁS)

Legnépszerűbb cikkeink