Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Magyar fejlesztés az orvvadászok ellen

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Afrikai elefántokat és más veszélyeztettet állatokat védő lövésdetektort fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói. Az eszközöket Kenyában próbálják ki.

Az egyetem közleménye szerint az amerikai Vanderbilt Egyetemen indult el az a fejlesztés, amellyel két szegedi tudós az afrikai elefántokat és később további állatfajokat akar megvédeni. Az új eszköz a bűncselekmények visszaszorítására már régóta alkalmazott lövésdetektorok elvét követi.

A fejlesztés újdonsága, hogy az afrikai elefántok nyakára rögzítik az eszközt, amely ezáltal az állattal állandóan együtt utazik, s ha eldördül egy lövés, a műszer detektálja a hangot és műholdas kapcsolaton keresztül riasztja a vadőrt. Egy probléma azonban komoly kihívások elé állította a tudósokat: meg kellett oldaniuk, hogy több éven át képesek legyenek észlelni a hangokat az eszközzel az elefántok nyakán. A korábbi lövésdetektor-rendszerek ugyanis csak néhány hónapig működtek, szemben a magyar kutatók új fejlesztésével, amely két évig képes védelmet nyújtani.

Gondot jelentett a hangok jó minőségű rögzítése is, mivel burkolat védi a szerkezetet a trópusi időjárás viszontagságai ellen, ám ez rontja a hangátvitelt. A megoldásként alkalmazott műgyanta-bevonat egyszerre nyújt kellő fizikai védelmet és teszi lehetővé a minőségi hangrögzítést. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink