Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A fővárosi betegek hamarabb kaphatnak CT- és MR-leletet

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Wikipedia

A kormánytól kialkudott kétmilliárd forintot arra fordítaná a főváros, hogy a daganat-gyanús páciensek minél előbb hozzájuthassanak a vizsgálati eredményekhez – írja a Népszava.

Míg az állami rendszerben 14 nap alatt készülnek ezek az eredmények, a cél az, hogy a fővárosi lakosok tíz nap alatt kézhez kapják az eredményeket. Ennek érdekében uszkve 43 800 olyan CT- és MR-vizsgálatot vásárolnának, ami lehetővé teszi ezt – írja a lap. A beteget hét napon belül kivizsgálnák és három nap alatt elkészülne a lelet, legalábbis erről beszélt Karácsony Gergely februárban.

Az új rendszer már januártól indulna, a szükséges kormányzati szerződések csütörtökön kerülnek a főváros elé. Azonban a tervek szerint a rövidített leletkiadás már néhány telephelyen októbertől érvénybe léphet. Ugyanakkor a Népszava által megkérdezett szakértők egyelőre úgy látják, hogy a járványintézkedések miatt pont, hogy lassult a rendszer, és az átalakult egészségügybe beépülő szabályok ellenőrizhetetlenek. Havas Szófia, a Fővárosi Önkormányzat Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának alelnöke azt is közölte a lappal, hogy a daganatos betegek esetében a szövettani eredmények szükségesek a terápia mielőbbi megkezdéséhez. Ehhez viszont többek közt több orvosra lenne szükség.

Legnépszerűbb cikkeink