Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megugrott a fertőzöttek száma Dél-Koreában egy kisegyház miatt

Létrehozva:

Forrás: Jung Yeon-je / AFP

Március eleje óta nem volt ilyen magas az egy napon belül észlelt új koronavírusos esetek száma Dél-Koreában: szerdán 297 új fertőzöttet jegyeztek fel, nagyrészt annak következtében, hogy a vírus ismét egy egyházi közösségben kezdett terjedni.

Az új esetek csaknem 90 százalékát Szöulban és környékén észlelték. Az egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy nehezen fékezhető a vírus terjedése a zsúfolt metropoliszban, és fennáll a veszélye, hogy országszerte tömegek fognak megfertőződni. Országosan 16 ezer felett jár a fertőzöttek száma, és 306 ember halt bele a koronavírus okozta szövődményekbe.

A kormány jelezte: Szöulban már nem tudják kontaktkutatásokkal és karanténokkal megállítani a vírust. Mindenkit arra kértek, hogy ne menjen el otthonról, ha nem feltétlenül szükséges.

A szerdán bejelentett új esetek közül legalább 166 fertőzött köthető a Szarang újprotestáns kisegyházhoz, amelynek a hét elején több ezer tagját helyezték karantén alá, miután a közösségben megjelent a koronavírus. Több mint 600 fertőzöttet találtak eddig a közösségben. Sokan közülük ráadásul egy múlt hét végi kormányellenes tömegtüntetésen is részt vettek a fővárosban.

A hatóságok a kisegyház összes tagján – 4 ezer emberen – koronavírus-tesztet akarnak elvégezni. Mintegy 8500 rendőr dolgozik azon, hogy azonosítsa a gyülekezet még nagyjából 600 tagját. Ez időnként nehézségekbe ütközik, mert vannak, akik nem hajlandóak magukat a tesztnek alávetni vagy karanténba vonulni. Jogi eljárás is fenyegetheti az egyházat, ha nem adja át az egészségügyi hatóságoknak tagjai pontos listáját.

Szöulban és környékén bezártak a vendéglátóhelyek, és a vallási rendezvényekre is létszámkorlátozás lépett életbe. Ha az új fertőzések száma továbbra is a jelenlegi vagy gyorsabb ütemben emelkedik, akkor a távolságtartási előírások legszigorúbb fokát fogják várhatóan bevezetni, azaz bezárhatnak az iskolák, bevezethetik a távmunkát és tíz főben maximálhatják az összejövetelek létszámát.
(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink