Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

160 milliárd dollárt mozgósított kölcsönökhöz a járvány alatt a Világbank

Létrehozva:

Recesszióból valódi krízisbe taszítja a koronavírus a fejlődő országokat a Világbank elnöke, David Malpass szerint.

Ambíciózusabb adósságcsökkentő programokat javasolt a szegényebb országoknak a Világbank elnöke. David Malpass a The Guardiannek adott interjúban azt mondta: a legfrissebb adatok szerint a válság további 100 millió embert taszít szegénységbe, a válságot rosszul kezelő országokban recesszióból könnyen komoly krízis lehet. 

“Ez rosszabb, mint a 2008-as pénzügyi válság, és Latin-Amerika számára rosszabb, mint az 1980-as évek adósságválsága” – jelentette ki a Világbank elnöke, aki egyébként úgy látja, az elmúlt húsz évben rengeteg nép tudott kijönni a mélyszegénységből. A recesszió rosszabbul érinti a fejlődő világot, mint a már fejlett gazdaságokat. 

Malpass emellett beszélt arról, hogy a kölcsönfelvételi feltételeknek átláthatóbbaknak kell lenniük, és olyan új hitelezőkre is szükség lehet a jövőben, akik “adósságügyletekben” még nem vettek részt – mint például a magánszektorbeli befektetők és a kínai fejlesztési bank.

A Világbank elnöke szerint 160 milliárd dollárt mozgósítottak kölcsönökhöz és támogatásokhoz az egészségügyi rendszerekre gyakorolt ​​azonnali nyomás enyhítése, az iskolából kikerülő gyermekek számának megállítása, az informális gazdaságban dolgozók jövedelmének elvesztése és az éhínség enyhítése érdekében. A fejlődő országok infrastruktúrájának fellendítésének, az egészségügyi és oktatási rendszerek fejlesztésének, valamint a szegény nemzetek fosszilis tüzelőanyagoktól való elválasztásának teljes költsége sok billió dollárba kerülne.

 

Legnépszerűbb cikkeink