Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Trump rendkívüli állapotot hirdetett ki Iowára

Létrehozva:

Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki Iowa állam egész területére hétfőn az elmúlt napok pusztító viharai miatt.

Kim Reynolds, az állam republikánus kormányzója vasárnap kérte az elnököt a rendkívüli állapot kihirdetésére és az ezzel járó szövetségi anyagi segítségre.

Iowában a múlt héten pusztított a derecho, vagyis egy olyan gyors mozgású zivatarrendszer, amely nagy kiterjedésű és hosszan tartó, tornádó erősségű szélviharral párosul. A pusztító viharok miatt az államban több mint nyolcezer ház dőlt romba, és tízezrek maradtak áramszolgáltatás nélkül.

A Wisconsinban kampánykörúton járó Trump hétfőn jelezte újságíróknak, hogy „váratlan látogatást” tesz Iowában. Az iowai The Des Moines Register című lap információi szerint az elnök kedden érkezik az állam második legnagyobb városába, Cedar Rapidsbe, amelyet szintén sújtott a természeti katasztrófa. Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke megerősítette az információt, hozzátéve, hogy Trump már hétfőn Iowába szeretett volna utazni, de nem tudták ilyen gyorsan átszervezni a programját.

A viharokban legalább három ember életét vesztette és több millió hektárnyi termés ment tönkre. A szövetségi agrárminisztérium becslései szerint minimum 3,7 milliárd dollár értékű szója- és kukoricatermés veszett kárba. Az iowai farmereket idén tavasszal már sújtották viharok és áradások.
(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink