Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Trump veje: Szaúd-Arábiának kell a normális kapcsolat Izraellel 

Létrehozva:

Kusher szerint a kapcsolatok Szaúd-Arábia és Izrael kapcsolatának normalizálása Palesztinának is jót tenne. 

Szaúd-Arábiának érdeke a kapcsolatok normalizálása Izraellel – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök tanácsadója és veje, Jared Kushner. Szerinte a diplomáciai kapcsolatok felvétele Izraellel „nagyon jót tenne a szaúdi üzleti életnek és a szaúdi védelmi politikának”. Majd hozzáfűzte, hogy „őszintén szólva, ez segítené a palesztinokat is”.

Kushner kifejtette, hogy mivel szerinte Irán ellenzi a legjobban a szaúdi-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételét, ez azt jelzi, hogy „valószínűleg jó úton járunk”.

Szaúd-Arábia hivatalosan nem kommentálta az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti békemegállapodást, amelyet múlt csütörtökön elsőként Trump jelentett be. Az amerikai közvetítéssel létrejött megállapodás értelmében az Emírségek és a zsidó állam diplomáciai kapcsolatot létesít egymással, és Izrael felfüggeszti a ciszjordániai zsidó telepek bekebelezését. Bár Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő még aznap közölte, hogy Izrael csak átmenetileg függeszti fel a bekebelezést, nem mond le róla.

Kushner hétfői tájékoztatója szerint Szalmán király, a szaúdi uralkodó és Mohamed bin Szalmán trónörökös korábban többször is kiállt amellett, hogy a palesztinoknak önálló államra és gazdasági lehetőségekre van szükségük. Az éppen Kushner által még tavaly előterjesztett gazdasági tervet, majd az idén vázolt, átfogónak remélt közel-keleti béketervet a palesztinok elutasították, miként a múlt héten nyilvánosságra hozott békemegállapodást is élesen bírálták.

Az Emírségek és Izrael közötti békeegyezményt Bahrein és Omán azonnal üdvözölte. Elemzők szerint Szaúd-Arábia tartózkodása azzal is magyarázható, hogy a sivatagi királyság ad otthont az iszlám két szent városának, Mekkának és Medinának, Izrael diplomáciai elismerése ezért politikai kockázatokat rejt a számára.

Kushner hétfőn hangsúlyozta, hogy „biztonságpolitikai és gazdasági szempontból” a térség több országának is érdekében állna a kapcsolatok kiépítése Izraellel.

„Minél több ország fog össze úgy, mint Izrael és az Emírségek, annál nehezebb lesz Irán számára, hogy a térséget megosztva uralkodjék” – mondta Kusher.

Irán szombaton elítélte a békemegállapodást, s „óriási tévedésnek” nevezte az Egyesült Arab Emírségek döntését.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink