Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek aláírta a békekötést követő első együttműködési megállapodását

Létrehozva:

A két ország a héten megegyezett diplomáciai kapcsolataik helyreállításáról.Az APEX National Investment nevű emírségekbeli vállalat az izraeli TeraGrouppal kötött egyezséget az új koronavírussal kapcsolatos kutatások és tanulmányok elvégzéséről – írja az MTI.

A megállapodást az APEX-et vezető Halífa Juszef Húri és a TeraGroup vezérigazgatója, Oren Szadiv írta alá Abu-Dzabíban.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével csütörtökön békét kötött, és megállapodtak arról, hogy diplomáciai kapcsolatot létesítenek egymással. Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismeri Izraelt. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael ígéretet tett arra, hogy felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését.

Az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítói megállapították, hogy – vélhetőleg a megállapodás következményeként – már működik a telefonszolgáltatás a két ország között. Ezt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg.

Eközben Mauritánia, amely az Arab Liga egyik tagja, támogatásáról biztosította az Egyesült Arab Emírségeket.

„Az Egyesült Arab Emírségek teljes szuverenitással és függetlenséggel rendelkezik kapcsolataiban, valamint nemzeti érdekeivel, illetve az arabok és a muszlimok érdekeivel összhangban foganatosított lépései értékelésében” – hangsúlyozta a mauritániai külügyminisztérium.

Kuvait nyomatékosította: a megállapodás ellenére változatlan Izraellel szembeni álláspontja, és ő lesz az utolsó ország, amely helyreállítja kapcsolatait a zsidó állammal – írta az al-Kabasz című napilap kormányzati forrásokra hivatkozva vasárnap.

A lap aláhúzta: Kuvait évtizedek óta a palesztinok ügyének elkötelezett támogatója, mert az arab világban nincs ennél fontosabb ügy. Az ország csak azt a megállapodást hajlandó elfogadni, amelyre a palesztinok is rábólintanak – tette hozzá az al-Kabasz forrása. A palesztin vezetés elutasította az egyezményt.

Michel Aun libanoni elnök, az Izraellel szemben ellenséges Hezbollah mozgalom szövetségese nem zárta ki, hogy országa egyszer rendezi konfliktusait Izraellel. Ehhez azonban az kell, hogy a jogilag háborúban álló felek először megoldják problémáikat – mondta Aun a BFMTV francia hírtelevíziónak adott interjújában.

A Hezbollahhal ellentétben a libanoni államfő nem bírálta az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti megállapodást. A Hezbollahot vezető Haszan Naszrallah árulásnak nevezte a békekötést.

Eközben Mohammad Bageri iráni vezérkari főnök jelezte, hogy változni fog Irán hozzáállása az Egyesült Arab Emírségekhez a megállapodást követően.

„Ha bármi történik a Perzsa-öböl térségében, és nemzetbiztonságunk akár a legkisebb kárt is szenvedi, az emírségeket fogjuk felelősségre vonni, és nem fogjuk eltűrni” – mondta Bageri.

Legnépszerűbb cikkeink