Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Béketüntetések zajlanak Európa-szerte

Létrehozva:

Háborúellenes tüntetők a Brandenburgi kapu előtt | Fotó: Kay Nietfeld / dpa Picture-Alliance via AFP

Legalább százezren tüntettek Berlinben, a Brandenburgi-kapunál a békéért. Csehországban is volt háborúellenes demonstráció, amin felszólalt az ukrán nagykövet is.

Az „Állítsátok meg a háborút! Békét Ukrajnának és egész Európának!” címmel meghirdetett berlini demonstráció az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású németországi politikai megmozdulása lett. A tömeg nemcsak a kijelölt helyszínt, a  Június 17. sugárútnak a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop közötti csaknem két kilométer hosszú szakaszát töltötte meg, hanem a főváros egyik fő jelképeként számon tartott kapu másik, keleti oldalán húzódó Unter den Linden sugárút jelentős részét és több környező utcát is – írja az MTI.

A transzparensek feliratain, grafikáin többnyire békét követeltek Ukrajnának vagy  bírálták Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A tüntetés fő szónoka, Frank Werneke szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy a háború Ukrajna ellen nem Oroszország, hanem az orosz államfő műve, és „Putyin nem egyenlő Oroszországgal”. Szombat este több más német nagyvárosban, köztük Münchenben és Frankfurtban is demonstráltak.

Prágában, a belvárosi Vencel téren tartott tüntetést a Milion chvílek pro demokracii (Millió pillanat a demokráciáért) nevű civil mozgalom szervezte. Petr Fiala cseh kormányfő beszédében köszönetet mondott az embereknek, hogy „nyíltan kiállnak a szabad és független Ukrajna mellett”. „A cseh kormány azok közé tartozik, akik a lehető legszigorúbb szankciókat szeretnék elfogadni Oroszországgal szemben”  – szögezte le Fiala kormányfő. Szerinte Vlagyimir Putyin nem ért más nyelvet, csak az „erő, a határozottság és az elszántság nyelvét”. A tüntetés kezdetén a résztvevők – becslések szerint mintegy 30-35 ezer ember – egyperces néma csenddel emlékeztek meg a harcok ukrán áldozatairól.   

Felszólalt a tüntetésen Jevhen Perebijnisz prágai ukrán nagykövet is, aki a tömeghez szólva kijelentette: „Harcolni fogunk, hogy Ukrajna független és demokratikus ország maradhasson”.

Számos tüntető ukrán zászlókat lengetett, a tömeg pedig oroszellenes jelszavakat skandált.

Legnépszerűbb cikkeink