Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A DK felszólítja az országgyűlést, hogy ítélje el Lukasenka terrorját

Létrehozva:

A párt határozati javaslatban kéri a magyar kormány és az Európai Unió fellépését.

A DK határozati javaslatot nyújt be, hogy az Országgyűlés ítélje el Lukasenka diktatúráját, a választás elcsalását és az utána történt brutális intézkedéseket, áll a párt közleményében.

A DK Országgyűlési határozati javaslatában az áll: az Országgyűlés fölháborodottan értesült arról a tényről, hogy az augusztus 9-i választást a belarusz hatóságok látványosan elcsalták, azt ezt követő tiltakozásokat pedig vérbe fojtották.

Az ellenzéki vezetők közül többen arra kényszerültek, hogy külföldre meneküljenek. Az Országgyűlés megállapítja, hogy a Belaruszban történtek Európa hidegháború és délszláv konfliktus utáni történetének legszégyenletesebb lapjaira tartoznak, és elítéli a Lukasenka-rezsim által elkövetett atrocitásokat.

Az Országgyűlés kijelenti, hogy az őrizetbe vett és letartóztatott személyeket politikai foglyoknak tekinti és követeli azonnali szabadon bocsátásukat. Követeli továbbá az emigrációba kényszerített ellenzékiek biztonságának és személyi szabadságának garantálását hazatérésük esetére. Az Országgyűlés ugyancsak követeli a Belaruszban elkövetett erőszakos cselekmények független kivizsgálását, és új, nemzetközi ellenőrzés mellett zajló választás megrendezését.

Az Országgyűlés fölszólítja a kormányt, hogy hivatalosan is tiltakozzon a belarusz vezetésnél a példátlan terror ellen. Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter csak napokkal később szólalt meg az ügyben, de az erőszakot akkor sem ítélte el.

Az Országgyűlés elvárja azt is, hogy az Európai Unió lépjen fel Alekszandr Lukasenkával szemben. Az Országgyűlés fölhívja a kormányt, kezdeményezze az Európai Tanácsban komoly szankciók bevezetését a minszki rezsimmel és annak exponenseivel szemben. Az Országgyűlés fölkéri az Európai Parlament magyarországi képviselőit, hívják föl az Európai Bizottságot ilyen tartalmú indítvány előterjesztésére.

Legnépszerűbb cikkeink