Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Cihanouszkaja Litvániába menekült, azt mondja, önként

Létrehozva:

Az államtól független felmérések szerint az ellenzéki elnökjelöltre 70,  míg Lukasenkára mindössze 10 százalék szavazott.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt elhagyta Fehéroroszországot, és Litvániában tartózkodik – írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren kedden, hangsúlyozva, hogy Cihanouszkaja Litvániában biztonságban van.

Olga Kovalkova, Cihanouszkaja egyik kampányképviselője a Tut.by hírügynökségnek elmondta, hogy az ellenzéki elnökjelölt külföldre távozását a fehérorosz hatóságok bonyolították le. Kovalkova azt mondta, hogy a politikusnak, aki a korábban őrizetbe vett stábfőnökével, Marija Morozzal együtt utazott el, „nem volt más választása”, de „csapatának egy része továbbra is túsz marad”.

Maga Cihanuouszkaja a YouTube-on videóüzenetet tett közzé, amelyben arról beszélt, hogy „önként” hozta meg „nagyon nehéz” döntését, amit azonban konkrétan nem indokolt meg.

„Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek és sokan meggyűlölnek. De tudják, ne adja isten, hogy bárki ilyen választás elé kerüljön, mint én” – mondta a szemmel láthatóan erősen felzaklatott állapotban lévő asszony.

„Ezért, emberek, arra kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra. Egyetlen élet sem ér annyit, mint ami most történik” – tette hozzá a jelölt, elismerve, hogy „gyenge nő” maradt, akinek gyermekei a legfontosabbak, holott úgy gondolta, hogy a kampány megedzette.

Rendõrök õrizetbe vesznek egy ellenzéki tüntetõt Minszkben 2020. augusztus 10-én, egy nappal a fehéroroszországi elnökválasztás után / Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak

Az ellenzéki vezető egy későbbi videóüzenetében arra kérte honfitársait, hogy tartsák tiszteletben a törvényt, ne szálljanak szembe a rendőrséggel, és ne tegyék kockára életüket – írta a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Hívei közül többen arra gyanakszanak, hogy

a politikus kényszer hatására cselekedett.

Hétfőn Valerij Vakulcsik, a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vezetője bejelentette, hogy 120 fős egységet rendelt ki az egyesült ellenzéki kampánystáb védelmére, mert úgy értesültek a testülettől és egy elfogott üzenetből is, hogy

merénylet készül Cihanouszkaja ellen.

A politikusnőt csapata azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét. Az ellenzéki elnökjelölt azért kereste fel a hivatalt, hogy több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelje. Az ellenzéki jelölt bizalmasai elmondták: megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazókörzetekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé.

Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozott, és leszögezte: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének. A 37 éves angoltanárnő, aki néhány hét alatt vált a fehérorosz ellenzék vezéralakjává, egy korábbi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hazájában marad, és tovább küzd a hatalom ellen. Két gyermekét már a választás előtt Litvániába küldte, férje, Szjarhej Cihanouszki kormánykritikus vlogger pedig börtönben ül. A litván külügyminiszter hétfőn aggodalmát fejezte ki az asszony biztonságáért.

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt leadja szavazatát a fehéroroszországi elnökválasztáson Minszkben 2020. augusztus 9-én / Fotó: MTI/EPA/Marina Szerebriakova

Litvánia, amely – Fehéroroszországhoz hasonlóan – egykor szovjet tagköztársaság volt, ma az Európai Unió és a NATO tagja. Az ország gyakran ad menedéket a fehérorosz vagy az orosz ellenzék tagjainak.

Vasárnap és hétfő este országszerte erőszakos tüntetések robbantak ki. Ezekben legkevesebb egy tiltakozó életét vesztette és sokan – köztük a biztonsági erők tagjai – megsebesültek. Vasárnap mintegy háromezer, hétfőn pedig több mint kétezer tüntetőt vettek őrizetbe. Cihanouszkaja provokációtól tartva közölte, hogy nem vesz részt a megmozdulásokon.

Lukasenka ellenfelei keddre országos sztrájkot hirdettek az állami szférában, hogy megbénítsák a hatalmi rendszer működését.

A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el. Az idei kampányidőszakban két ellenzéki elnökjelöltet, köztük Cihanouszkaja férjét bebörtönözték, és számos ellenzéki aktivistát őrizetbe vettek. A voksoláson nemzetközi megfigyelők nem vettek részt, kivéve a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének megfigyelőit, akik elégedetten nyilatkoztak a választási folyamatról.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szavazata leadása elõtt egy minszki szavazóhelyiségben 2020. augusztus 9-én / Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Az államtól független felmérések a jelenlegi eredménnyel szögesen ellentétes képet festettek. Ezek szerint

Cihanouszkaja 70 százalékos támogatottságot élvezett, míg Lukasenkára mindössze 10 százalék szavazott.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink