Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

122 év börtön egy volt ETA-vezérnek

Létrehozva:

María Soledad Iparraguirre 1995-ben bombamerénylettel ölt meg egy spanyol ezredest és 18 éves lánya is súlyosan megsebesült.

A spanyol bíróság pénteken 122 éves börtönbüntetésre ítélte María Soledad Iparraguirrét, a már feloszlott Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet egyik volt vezetőjét egy huszonöt évvel ezelőtt elkövetett robbantásos merénylet miatt, írja az MTI. A bíróság megállapította, hogy az Anboto fedőnéven ismert terrorista rendelte el 1995 decemberében Luciano Cortizo ezredes meggyilkolását egy, az autójába rejtett pokolgéppel.

A León belvárosában elkövetett támadásban a katonai vezető életét vesztette, 18 éves lánya súlyosan megsérült, és további három járókelő is sérüléseket szenvedett. A robbantást Sergio Polo hajtotta végre, akit korábban 110 év börtönre ítéltek ezért a bűncselekményért.

Az 59 éves Anaboto 2004-ben került a francia hatóságok kezére élettársával Mikel Albizu Iriartével, az ETA egykori politikai vezetőjével, valamint további 16, illegális szeparatista tevékenységgel gyanúsított személlyel együtt. Letartóztatásukat a spanyol kormány történelmi akciónak, a francia kormány pedig „a terrorizmus elleni háború egyik legszebb győztes csatájának” nevezte.

Franciaország 2019-ben adta át Anabotót a spanyol hatóságoknak, miután ott letöltötte büntetését. A baszk terroristának ez az első pere Spanyolországban, ahol összesen 12 merénylet elrendelése miatt kell felelnie. A Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorista csoport 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy a támadásokkal, és 2018 májusában feloszlatta magát.

Elfogott tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen Franciaországban, egy terrorista pedig Portugáliában. A véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára több mint 800 gyilkosságot írnak, amelyekből több mint 300 máig felderítetlen. Az ETA utolsó merényletét Franciaországban hajtotta végre tíz évvel ezelőtt.

Legnépszerűbb cikkeink