Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Bezárják a vadállatokat árusító piacokat Vietnámban

Létrehozva:

Több ezer piacot érint az új szabályozás, ahol élelmezési célra, vagy társként árulják a vadon élő állatokat. 

A vadon élő állatok importját, vadászatát, leölését, fogyasztását, adásvételét, szállítását, tárolását, reklámozását tiltotta be Nguyen Xuan Phuc miniszterelnök. Ez a rendelet a piacokon és az online térben is érvényes – írja az MTI.

A WildAid természetvédő szervezet vietnámi képviselője szerint ez az első eset, hogy a kormány minisztériumok és más hatóságok tucatjait mozgósította a vadállatokkal folytatott, évek óta pusztító és aggodalomra okot adó kereskedelem problémájának megoldására. A természetvédők szerint a tilalomnak aktualitást ad a koronavírus-járvány, amelynek keletkezését összefüggésbe hozzák vadon élő állatok húsának fogyasztásával.

A VNA vietnami hírügynökség jelentése szerint a miniszterelnök felszólította az illetékes minisztériumokat, hogy vegyék fontolóra az illegális vadkereskedelemért járó büntetési tételek szigorítását is.

Vietnamban szerte az országban ezrével működnek olyan kisebb piacok, amelyeken vadon élő állatokat árusítanak élelmezési célra vagy társállatnak, és virágzik az online piac is. Egy felmérés szerint a vietnamiak 15 százaléka vásárolt vadon élő állatot a megkérdezése előtti egy évben, vagy ismer olyan személyt, aki így tett.

Thaiföld mellett Vietnam a térség egyik fő vadkereskedelmi központja, ahol főleg teknősökkel, cibetmacskákkal, tobzoskákkal és madarakkal kereskednek, de az ország jelentős felvevőpiaca az elefántcsontnak és az orrszarvútülöknek is.

Legnépszerűbb cikkeink