Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Minden harmadik múzeum bezárhat az USA-ban

Létrehozva:

Hollandiában pedig több mint 100 múzeum húzhatja le a rolót végleg, ha nem kap segítséget.

Állami segítségre szorulnak a múzeumok a koronavírus-járvány miatt. Főleg azokat a kisebb múzeumokat fenyegeti csőd, amelyek évente kevesebb, mint 40 ezer látogatót fogadnak – idézi a holland múzeumok szövetségét az MTI.  

A járvány kezdetén a holland kormány 300 millió euró (104 milliárd forint) segélyt bocsátott a kulturális intézményeknek, de főleg a nagy múzeumok kaptak pénzt, a kisebbek továbbra is csak saját bevételeikre számíthatnak. Három hónap zárvatartás után a holland múzeumok június 1-jén nyitottak ki, de csak korlátozott számban fogadnak látogatókat. A legtöbb holland múzeum veszteségekre számít jövőre is a látogatók korábbinál alacsonyabb száma miatt. A holland kulturális szektor egészét becslések szerint 2,6 milliárd euró (901 milliárd forint) kár éri a koronavírus-járvány miatt.

Amerikában még nagyobb a baj

Az Amerikai Múzeumok Szövetségének (AAM) körkérdésére a megkérdezett több mint 750 múzeumigazgató háromnegyede válaszolta azt, hogy valós veszélynek látja a végleges bezárást. Minden harmadik múzeum látja veszélyben a létét az elhúzódó járvány miatt, a múzeumok 87 százalékának pedig legfeljebb 12 havi túléléshez elegendő tartaléka van. Az évi 50 milliárd dolláros (15 ezer milliárd forint) üzletet jelentő ágazattól 726 ezer munkahely léte függ az Egyesült Államokban.

Legnépszerűbb cikkeink