Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Két honosított magyar birkózó is doppingvétséget követett el

Létrehozva:

A szövetség szerint nehéz azokat ellenőrizni, akik két országban is edzenek. Négyéves eltiltás vár rájuk.

Az Ukrajnából honosított magyar válogatott Olejnik Pavlo és Asarin Roman egyaránt doppingvétséget követett el a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) keddi tájékoztatása szerint, írja az MTI.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) arról értesítette az MBSZ-t, hogy a vétséget egy márciusban elvégzett ellenőrzés után állapították meg. Olejnik szervezetében tiltott anyagot, az anabolikus szteroidok közé tartozó methyldienolone-t találtak – a versenyző szennyezett táplálékkiegészítőre hivatkozott -, Asarin pedig elkerülte a mintaadást. Mindkét szabadfogású birkózó négyéves eltiltást kapott, az MBSZ a lefolytatott eljárások után az ügyeket lezártnak tekinti.

„Szomorú vagyok, nem jellemző az ilyesmi a sportágunkra. Nekünk, magyaroknak több mint egy évtizede nem volt doppingesetünk” – szögezte le Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke. Hozzátette, a honosított versenyzők úgynevezett vegyes felkészülést végeznek, tehát Magyarországon és eredeti hazájukban is edzenek, ezért nehezebb folyamatosan ellenőrizni őket. „Nincs más választásunk, mint még szigorúbb intézkedéseket hozni, hogy hasonló ne forduljon elő” – mondta Bacsa.

A 31 éves Olejnik még ukrán színekben Európa-bajnokságot nyert 2013-ban, magyarként a legjobbja a 2018-as világbajnokságon elért ötödik helyezés volt. A 23 éves Asarin U23-as Eb-bronzot szerzett 2019-ben.

Legnépszerűbb cikkeink