Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A birkózók is Budapestre figyelnek

Létrehozva:

Korpási Bálint (pirosban) és a bolgár Dejvid Dimitrov a kötöttfogásúak nyolcaddöntőjében, a 67 kilogrammos súlycsoportban a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyén a budapesti BOK Sportcsarnokban 2021. március 20-án. | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Negyven országból több mint 1500 akkreditált vendég, sportoló, edző, sportvezető érkezik a március 26-án kezdődő budapesti birkózó Európa-bajnokságra.

Ez a második legnagyobb hazai rendezésű sportesemény 2022-ben, a júniusban esedékes vizes világbajnokság után.

Az Európa-bajnokság a BOK Csarnokban március 26-án a grappling versenyeivel indul, majd a birkózók 28-án kezdik küzdelmeiket. Az Eb, amelyre a belépés ingyenes lesz, április 3-án zárul.

Az eredményesen szereplő versenyzők komoly jutalmat kapnak a Magyar Bírkózó Szövetségtől (MBSZ); Németh Szilárd, az MBSZ elnöke elmondta, hogy az aranyéremért hatmillió, az ezüstért hárommillió, a bronzért kétmillió, míg az ötödik helyezésekért félmillió forint jár.

„Az MBSZ 2015 óta stabil, átlátható gazdálkodást folytat, ennek is köszönhetően külön díjazásban részesítjük a fővárosi Eb-n jól szereplő sportolóinkat” – mondta az elnök. Eddig összesen 62 arany-, 90 ezüst- és 110 bronzérmet nyertek a magyar birkózók Európa-bajnokságokon. Az elnök bízik benne, hogy ezek a számok tovább emelkednek Budapesten.

Az Európa-bajnokság nem csupán a sportág, hanem a főváros megerősödését is szolgálja, mivel 10-11 ezer vendégéjszakát jelent a verseny Budapestnek – közölte Németh Szilárd, aki egyben fideszes országgyűlési képviselő is. A kormánynak az a célja, hogy minél több rangos világversenyt rendezzen az ország, kiemelt eseményekben idén sem lesz hiány – közölte Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. 

Az Eb előkészítése a szervezőbizottságot is vezető Bacsa Péter elmondása szerint gőzerővel zajlik. A sportvezető hangsúlyozta, hogy ez lesz az első olyan Eb Magyarországon, melyen valamennyi szakág, a női, a kötött- és a szabadfogás is szerepel, és az is újdonság lesz, hogy a grappling szintén helyet kapott a műsorban. Ez utóbbi földharcra épülő hibrid küzdősport, melynek világeseményeit a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) rendezi.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink