Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szigorít a kormány a határellenőrzésen, itt van, mire figyeljen, ha nyaralni megy

Létrehozva:

A koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolta az államokat a kormány vasárnap, és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését. Az Európai Unió nagy részéről még mindig szabadon beléphetnek Magyarországra, illetve ha nyaralni utazunk, nem kell karanténra számítani hazatéréskor – ezek az országok kaptak zöld minősítést. A sárga vagy piros országok esetén azonban csak tesztekkel tudjuk elkerülni a karantént, és a balkáni országok többsége, illetve Románia és Ukrajna már ebbe a kategóriába került.

A kormány az Operatív Törzs javaslatára szigorított a határellenőrzésen, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap, írja az MTI.

A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatokat az országhatárokon kívül is, és a környező országokból, valamint az egész világból aggasztó jeleket tapasztaltak mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: Magyarországon az aktív fertőzöttek száma csökkent és a további csökkenést szeretnék garantálni. A csökkenés miatt további hazai korlátozó szabályok bevezetését a kormány nem tartotta indokoltnak.

A zöld kategória esetében a fertőzöttség és a kockázat is alacsony, a belépés vállalható. Ide tartozik a legtöbb Európai Unió-tagállam. Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be hazánkba, ha hazatér a nyaralásból. Horvátországban a fertőzöttek száma alacsony a növekedés ellenére is, ezért egyelőre a zöld kategóriában maradt. Horvátországról korábban megírtuk, hogy szigorított a beutazáson, és két hét karantént írtak elő, de később az is kiderült, hogy a magyar állampolgárokat nem érinti ez a szigorítás.

A sárga kategóriába azok az országok tartoznak, ahol kevésbé súlyos a helyzet, az uniós tagállamok közül sárga minősítést kapott Bulgária, Portugália, Románia és Svédország, továbbá az unión kívüli országok közül az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína és az Egyesült Államok. Sárga jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik a beérkező magyar és nem magyar állampolgárokat egyaránt, és 14 napos karanténba kell vonulni. Ez alól kivételt az jelent, aki negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni.

A vörös kategóriába azok az országok kerültek, ahol rosszak a fertőzöttsgi adatok. Vörös kategóriába tartozik az európai országok közül Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, továbbá Moldova, Montenegro és a környező országok közül egyedüliként Ukrajna, valamint az említett kivételekkel az ázsiai, az afrikai és a dél-amerikai országok is. Itt külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Vörös jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik a beérkező magyar állampolgárokat, és 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. Vörös jelzésű országból történő belépésre csak magyar állampolgároknak van lehetőségük, mások számára a határok zárva vannak.

A vizsgálatok költségeit augusztus 1-jéig vállalja a kormány, ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét, ha sárga vagy vörös jelzésű országból hazatérve nem kíván 14 napos hatósági házi karanténba kerülni mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány újra és újra felül fogja vizsgálni az országok listáját a szerdánként, és ha szükséges, akkor a sárga vagy a vörös kategóriába tartozó országok száma bővülhet. Ha valahol drámaian romlik a helyzet, azonnal intézkednek.

Szerdától lépnek hatályba az utazási korlátozó intézkedések. Azok is számíthatnak az új intézkedésekre, akik Görögországból közúton, Szerbián keresztül térnek haza.

Legnépszerűbb cikkeink