Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Svéd Tamás: Az Operatív Törzs nem közölt hiteles adatokat a járványról

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Lényegi információk nélkül nem tudtak helyesen dönteni az orvosok, így a kórházi helyfelszabadítások esetében az utasítást kiadóké a felelősség – mondta Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára a Népszavának adott interjújában. 

„Eddig sem volt teljesen világos, hogy mit jelent ez az úgynevezett kapacitástartalékolás. De egy intenzív osztály esetében most nincs olyan, hogy tíz ágyból kettőt üresen tartunk, mondván: érkezhet egyszer covidos beteg. Ha valakit hoz a mentő, és talpra kell állítani, le fogjuk tenni az első üres ágyra” – mondta a kórházi kapacitáscsökkentéssel kapcsolatban Svéd Tamás, majd hozzátette, hogy nincs értelme mindenütt fenntartani az ágyak húsz százalékát, mivel ekkora kapacitást kitesznek a külön erre a célra épített járványosztályok is.

Svéd Tamás elmondta azt is, hogy az Operatív Törzs nem közölt hiteles adatokat a járványról és az ellátási stratégiáról. Emiatt az, hogy a betegeket haza kellett küldeni, nem az orvosok felelőssége, hanem az utasítást kiadóké. „Csak akkor lett volna az orvosé, ha a döntéshez szükséges információk is a rendelkezésére álltak volna. De hiába kértük, a terepen gyógyítók nem kapták meg ezeket.”

Mint mondja, azt sem tudták, milyen információból következik az, hogy 8 vagy 16 ezer lélegeztetőgép kell, vagy hogy az ágyak 60, 65 vagy 40 százalékát kell felszabadítani. „Milyen alapon kellett volna megtagadni az utasítást, ha a pontos számokat nem ismertük?”

Svéd szerint itt a kiváló alkalom, hogy racionalizálják az egészségügyet, de sajnálatosnak tartja, hogy egy belügyminiszter szervezi meg az egészségügy átalakítását. „Ugyanakkor a sajátos hazai viszonyok között Pintér Sándor potens személy, van ereje, kapcsolati tőkéje. Ily módon személye reményt ad, hogy amit megígér, abból lehet valami. Garancia persze semmire nincs.”

Svéd elmondta azt is, hogy a rendszer átalakítása érdekében megkérték azokat a kollégákat, akik vállalkozóként több közellátónál is dolgoznak, hogy mondjanak fel, ezzel is megmutatva azt, hogy mire lenne képes a mostani rendszer az orvosok komoly önkizsákmányolása nélkül.

Legnépszerűbb cikkeink