Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Terrorizmus támogatása címén kétmilliós pénzbírságra ítéltek Oroszországban egy újságírót

Létrehozva:

Bírálta Putyint és a titkosszolgálatot a Szabad Európa Rádió munkatársa. Az ügyész hat évet kért rá.

Terrorizmus támogatásában mondta ki bűnösnek, és 500 ezer rubel pénzbírság (több mint 2 millió forint) megfizetésére kötelezte hétfőn a nyugat-oroszországi Pszkov bírósága Szvetlana Prokopjevát, az amerikai Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió orosz adásának munkatársát, írja az MTI.

Prokopjeva – akire az államügyész 6 év börtön kiszabását kérte – nem ismerte el az ellene felhozott vádat, s úgy vélekedett, hogy az ítélet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bosszúja, amiért egy 2018. végi adásban bírálni merészelte a szervezetet. Bejelentette, hogy fellebbezni fog.

„Az lesz csak igazán félelmetes, ha senki nem mer megszólalni” – jelentette ki az újságíró, aki a tárgyaláson egy „Nem fogom be a szám” feliratú pólót viselve jelent meg.

Prokopjeva ellen azután emeltek vádat, hogy az Eho Moszkvi rádióban a Vlagyimir Putyin orosz elnök által teremtett belpolitikai légkört tette felelőssé azért a korábbi öngyilkos robbantásos merényletért, amelyet egy 17 éves, magát anarchistának valló fiú hajtott végre az FSZB arhangelszki székháza előtt. A robbantásban a biztonsági erők három tagja megsérült.

Helyszíni beszámolók szerint az ítélethirdetéskor Prokopjeva támogatói a bíróság épülete előtt gyülekeztek, kifejezve szolidaritásukat az újságíróval. A hatóságok több „magányos tüntetőt” letartóztattak Moszkvában és Pszkovban.
A 40 éves Prokopjeva elleni eljárás miatt több orosz és nemzetközi civil szervezet szót emelt, köztük a Riporterek Határok Nélkül is. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink