Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

5 százalék lesz a lakásáfa a rozsdaövezetekben

Létrehozva:

Megjelent a kormányhatározat a rozsdaövezeti otthonteremtésről.

Erről még májusban döntött a kormány, amelyik az elérhető, megfizethető árú és bérleti díjú, új városi lakások építésének ösztönzése, építőipari munkahelyek teremtése és megmentése, valamint a lepusztult városi rozsdaövezeti területek megújítása érdekében hozott döntéseket és tesz javaslatot a parlamentnek.

Azt javasolják az Országgyűlésnek, hogy az építési törvényben hozza létre

a barnamezős akcióterület

fogalmát, és a kormányt hatalmazza fel, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve jogszabályban állapítsa meg a barnamezős akcióterületeknek minősülő konkrét városrészeket.

E területeken az építési szabályok biztosítsák az építkezések, fejlesztések egyszerűbb, gyorsabb engedélyezését és megvalósítását.

A kormány indítványozza, hogy a parlament módosítsa az áfatörvényt, és a létrehozandó barnamezős akcióterületeken épülő új lakások megvásárlásának áfája 5 százalék legyen az általános 27 százalék helyett.

Fürjes Balázs a döntés bejelentésekor azt mondta, a rozsdaövezetek azok a területek, amelyek valaha a város szélén voltak, de a település növekedésével a belváros és a külső városrészek közötti átmeneti zónákká váltak. E területeken egykor ipari tevékenységet folytattak, közlekedési létesítmények, illetve nagy raktárak voltak. Ezek a területek évtizedek óta elhagyatottak, rendetlenek, esetleg szennyezettek, ugyanakkor jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkeznek.

Legnépszerűbb cikkeink