Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Földcsuszamlások, árvizek Japánban, sokan meghaltak

Létrehozva:

Nyugdíjasotthont is elárasztott az áradás Japánban, 75 ezer embert kellett kitelepíteni két prefektúrában. A képek apokaliptikusak.

Tucatnyian eltűntek Japán déli részén szombaton a heves esőzések okozta földcsuszamlások és árvizek következtében, sokan a háztetőkön várták a mentőket, írja az MTI. A Kjúsú szigeten fekvő Kumamoto és Kagosima prefektúrában szombatra virradóra több mint 75 ezer embert kellett kimenekíteni otthonából az éjszakai heves esőzések miatt, írja az MTI.


A megáradt folyó elárasztott egy nyugdíjasotthont, az intézmény 14 lakójára már úgy találtak rá, hogy leállt a szívük és nem lélegeztek. Az otthon három másik lakója kihűléstől szenvedett – közölte újságírókkal Kabasima Ikuo, Kumamoto kormányzója. Az otthon további kilenc lakójának nyoma veszett.

Az NHK televízió úgy tudja, hogy a folyóparti idősotthonban mintegy 60-an tartózkodtak, amikor elöntötte az épületet az ár, és elzárta őket a külvilágtól. A katonaság sietett a mentésükre.

A Cunagimacsi körzetben három embert temetett be egy földcsuszamlás, ahonnan életjelek nélkül húzták ki őket – közölte Kobori Takafumi, Kumamoto prefektúra katasztrófa-elhárítási szakembere.

Kuma hegyvidéki településről helikopterrel mentették ki a lakosokat, Hitojosi városban pedig csónakkal segítettek a bajbajutottak mentésében.

Az NHK televízió felvételein látni lehetett, amint a Kuma folyóból kiáradó iszapos víz nagy területeket borít el Hitojosi városban. Sok gépkocsi az ablakáig süllyedt el az árban.

A földcsuszamlások miatt házak dőltek össze, az ár kicsavart fákat sodort el. Többen egy üzlet tetején várták a mentőket. Az NHK jelentése szerint 13 embernek nyoma veszett. Kumamotói illetékesek közölték, hogy még tart a károk felmérése. Abe Sindzó kormányfő csoportot állított fel az eltűntek keresésére. A japán meteorológiai hivatal korábban figyelmeztetett a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő Kumamoto egyes részein várható heves zivatarokra. Kabasima elmondta, hogy a hadsereg segítségét kérte a mentéshez. A kormányfő közölte: tízezer katona vesz részt a mentésben.

A felvételek egészen drámaiak:

Legnépszerűbb cikkeink