Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Újabb fakivágásokat terveznek – ezúttal a Hajógyári-szigeten

Létrehozva:

A Pest Megyei Kormányhivatal honlapján szúrta ki a Népszava azt a környezeti hatásvizsgálathoz készített dokumentációt, amely szerint egy árvízvédelmi rendszert terveznek építeni.

Csakhogy, ehhez a 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét kell kipusztítani.

Ez körülbelül 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fa kivágását jelenti,

és még ezzel sincs letudva a probléma, mivel a részben állami, részben önkormányzati tulajdonban lévő Óbudai-sziget védelméért cserébe akár 9 centiméteres vízszintemelkedéssel kell számolni a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt. Ez azt jelenti, hogy árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémák léphetnek fel.

Miként a lap írja, már három éve határoztak a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia megépítéséről, ami a sziget déli részén készülne el, de csak most vált aktuálissá, amikor tavaly az árvízvédelmi rendszer kiépítéséről döntöttek. 628 millió forintot biztosított a kabinet a beruházás előkészítésére, a tervezéssel a nyíregyházi Viziterv Environ Kft-t bízta meg a Országos Vízügyi Főigazgatóság, melynek feladat a projekt előkészítése.

A Hajógyári-sziget fejlesztése régóta terítéken van, de az említett dokumentumból az is kiderül, hogy most már nemzetgazdasági és várospolitikai érdek is. A Népszava azt valószínűsíti, hogy ennek oka, hogy

a kajak-kenu akadémia megvalósítása jól jöhet egy olimpia megrendezéséhez.

A gáthoz szükséges területeket az önkormányzat valószínűleg térítésmentesen fogja átengedni az államnak – derítette ki a lap a dokumentációból.

Legnépszerűbb cikkeink