Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nurszultan Nazarbajev, a volt kazah elnök is koronavírus-fertőzött – sőt a fél kazah vezetés beteg

Létrehozva:

Az idős politikus honlapján csütörtökön megjelent szűkszavú közlemény szerint nincs ok az aggodalomra, Nazarbajev távmunkában végzi teendőit.

Előző napon, szerdán hírügynökségek arról adtak hírt, hogy Nurlan Nigmatulin, a kazah parlament alsóházának elnöke is karanténba vonult koronavírus-fertőzés miatt. A házelnök a múlt héten találkozott Jelcan Birtanov egészségügyi miniszterrel, és ezután lett pozitív a tárcavezető koronavírus-tesztje. Birtanovot kórházban ápolják tüdőgyulladással, de Nigmatulin tünetmentes – írja az MTI.

Nurszultan Nazarbajev 79 éves, így a koronavírus okozta Covid-19 betegség szempontjából veszélyeztetett korosztályba tartozik.

Nazarbajev a Szovjetunió szétesése óta, harminc éven át vezette vaskézzel Kazahsztánt, az általa kiépített rendszer bővelkedik egyeduralmi jellemvonásokkal. Nazarbajev tavaly márciusban mondott le elnöki hivataláról, és adta át helyét Kaszim-Zsomart Tokajevnek, de megtartotta a nemzetbiztonsági tanács elnöki posztját, ő maradt a kormányzó Nur Otan párt és a kazahsztáni népek közgyűlésének elnöke, tagja továbbá az alkotmányozó tanácsnak és tiszteletbeli szenátor is. Elemzők szerint továbbra is döntő befolyással van a kazah politikára.

Kazahsztánban március 16-tól május 11-ig volt érvényben a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot, de egyes, leginkább fertőzött térségek jelenleg is vesztegzár alatt vannak. Az országban eddig 15 877 ember kapta el a fertőzést, 9092-en gyógyultak meg, és százan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe.

Nazarbajevvel legutóbb akkor foglalkoztunk, amikor az egyik budapesti antikváriumról írtuk meg, hogy külön kategóriát hozott létre webáruházában a NER-irodalomnak, és abban szerepelt a volt kazah elnök egyik könyve is:

Nem vicc: egy budapesti antikváriumban külön kategóriát képez a NER-irodalom

Felhívtuk őket, megkérdeztük, hogy viccelnek-e. A Múzeum Antikvárium webáruházának baloldali menüoszlopában bukkantunk rá a „NER irodalom” antikvár könyves műfajra, közvetlenül a „Szocreál” műfaj alatt. Az elnevezésen kívül a kategóriába sorolt könyvek nem feltétlenül okoznak meglepetést, bár azért a számtalan Wass Albert-, Tormay Cecil- és Nyirő József-könyv közül akarva akaratlanul is kiugrik Nurszultan Nazarbajev Amikor a […]

Legnépszerűbb cikkeink