Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem vicc: egy budapesti antikváriumban külön kategóriát képez a NER-irodalom

Létrehozva:

Néhány elérhető könyv a NER-irodalom műfajából

Felhívtuk őket, megkérdeztük, hogy viccelnek-e.

A Múzeum Antikvárium webáruházának baloldali menüoszlopában bukkantunk rá a „NER irodalom” antikvár könyves műfajra, közvetlenül a „Szocreál” műfaj alatt. Az elnevezésen kívül a kategóriába sorolt könyvek nem feltétlenül okoznak meglepetést, bár azért a számtalan Wass Albert-, Tormay Cecil- és Nyirő József-könyv közül akarva akaratlanul is kiugrik

Nurszultan Nazarbajev Amikor a gondolat anyagivá válik című nagyívű munkája.

A könyv Kazahsztán elnökének előadásai és felszólalásai közül nyújt elénk egy válogatott csokorra valót magyarul. Akkor már kevésbé meglepő a helyzet, ha tudjuk, hogy 2014-ben személyesen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mutatta be a kazah nemzet vezetőjének (és a kazah főváros névadójának) Önéletrajz című, magyarul is megjelent munkáját.

Számos mű található a listán egyébként Jókai Annától is, de nem hiányzik Szöllősi György Puskás című könyve sem, ahogy

Horthy Miklós Emlékirataim című memoárja is ott van a műfaj legjobbjai között.

Az antikvárium besorolása szerint a NER-irodalom műfajába tartozik még Orbán János Dénes beszédes, Hivatalnok-líra című verseskötete (csak előjegyezhető), Csoóri Sándor Nappali Hold című könyve, Csurka István egyik válogatott írásokat tartalmazó munkája és néhány Prohászka Ottokár-kiadvány.

A 83 címet tartalmazó listáról jelenleg 16 cím elérhető a webáruházban A többi előjegyezhető.

„Nem vicc!”

– végül nemes egyszerűséggel ezt válaszolták nekünk az antikváriumban, amikor felhívtuk őket, és megkérdeztük, viccelnek-e.

Legnépszerűbb cikkeink