Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Budapesten is megtarthatók a temetések és házasságkötések utáni családi rendezvények

Létrehozva:

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának hétfői online sajtótájékoztatóját a MTI foglalta össze.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmodta: a kormányrendelet alapján a rendezvények résztvevőinek száma nem haladhatja meg a 200-at, és a védőtávolságot is be kell tartani. Megjegyezte: a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátóüzletben, szálláshelyen is megtartható hétfőtől, és ezeken „zenei szolgáltatás biztosítható”.

Közölte azt is: szintén június 15-étől bárki számára látogathatók a könyvtárak.

Kiss Róbert elmondta: 2681-re nőtt a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra regisztrálók száma, és 691 aktív felhasználója van az alkalmazásnak. Vasárnap 428 hatósági házi karantént rendeltek el, így 7707-en vannak karanténban. Szólt arról is, hogy 439-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: 126-ot rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 133-at csalás, 28-at járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és 81 gyanúsítottat hallgattak ki.

Kiss Róbert azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnában és Romániában is nő a fertőzöttek száma, közölte: a magyar-ukrán és a magyar-román határátkelőkön folyamatos a határforgalom-ellenőrzés.
Hozzátette:

nem magyar állampolgárok Magyarország területére – a kétoldalú megállapodásokkal érintett államok állampolgárai kivételével – nem léphetnek be.

Romániából és Ukrajnából kizárólag az agrárágazatban dolgozók, a különös méltánylást igénylők, valamint a Nyugat-Európába tartó román és ukrán állampolgárok léphetnek be Magyarországra.

A kőszínházak és a mozik nyitására vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével valószínűleg ezek az intézmények is megnyithatnak majd.

Jelezte: az ezzel kapcsolatos szabályokat a kormány rendeletben szabályozza, amelyet várhatóan a szerdai kormányülés után hirdetnek ki.

Legnépszerűbb cikkeink