Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szlovák kormányfő Budapesten: A cél az, hogy a szlovákiai magyarok egyenjogú polgárok legyenek

Létrehozva:

A magyaroknak június 4-én példátlan gesztust tevő Igor Matovič péntek délelőtt érkezett Budapestre.

Orbán Viktor miniszterelnökkel és Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszterrel tárgyalt Igor Matovič péntek délelőtt Budapesten. A két miniszterelnök a Karmelita kolostorban találkozott.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Igor Matovic szlovák kormányfőt a Karmelita kolostor előtt 2020. június 12-én / Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Ficóékat váltó szlovák miniszterelnök Trianon 100. évfordulóján példátlan gesztust tett, amikor a pozsonyi Várba több mint 100 magyar közéleti személyiséget hívott meg egy baráti összejövetelre, és magyarul köszöntötte őket, majd bocsánatot kért a magyaroktól az elszenvedett atrocitások miatt. Cserébe azt kérte, a magyarok is értsék meg a szlovákokat korábban ért diszkrimináció fájdalmát.

Matovič utána azt mondta, Szlovákia fontos stratégiai partnere Magyarországnak, ennek jegyében pénteken Budapestre látogatott.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Igor Matovic szlovák kormányfőt a Karmelita kolostor előtt 2020. június 12-én / Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Matovic ott folytatta, ahol abbahagyta

Orbánnal való találkozása után a sajtóval azt közölte az MTI szerint:

A cél az, hogy a szlovákiai magyarok teljesen egyenjogú polgároknak érezzék magukat Szlovákiában.

A magyar miniszterelnök mellett állva hozzátette, Szlovákia régióit attól függetlenül fogják fejleszteni, hogy kik élnek ott. Azt szeretné, ha mindenki saját anyanyelvére taníthassa gyermekeit, és emiatt ne kelljen félnie, hogy hátrány éri őket.

Természetes, hogy Magyarországot érdekli, milyen a szlovákiai magyarok helyzete, miként élnek ők

– jegyezte meg.

A szlovák kormányfő többször is kiemelte: Trianon után száz évvel az az álláspontja, hogy a múltat nem ők írták, de a jövő a kezükben van. A történelmet megváltoztatni nem lehet – mondta Igor Matovic, hozzátéve: azért tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, hogy előre tekintsenek.

Orbán megköszönte a gesztusokat

Magyarország és Szlovákia polgárai kölcsönös tiszteletet akarnak, együtt akarnak működni, vagyis együtt szeretnének sikeresek lenni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Megköszönte szlovák kollégájának többek között a felvidéki magyaroknak küldött üzeneteit és gesztusait, valamint a koronavírus-járvány alatt kialakított együttműködést.

Közölte: Magyarország büszke az itt élő szlovák közösségre, amely nagyszerű teljesítményt mutat, költségvetési támogatása pedig a négyszeresére nőtt 2010 óta.

A miniszterelnök a következő hónapok történelmi jelentőségű eseményei közé sorolta

  • az új komáromi Duna-híd átadását,
  • a 2022-ig megépülő hat új határátkelőt – amelyből három Ipoly-híd -,
  • továbbá azt is, hogy két ponton is összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát
  • és jelentősen, mintegy háromszorosára bővítik a korábban megépített magyar-szlovák gázvezeték volumenét.

Mindezzel egész Közép-Európa stabilitásához hozzájárul Magyarország és Szlovákia – jelentette ki Orbán Viktor.

Legnépszerűbb cikkeink