Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Súlyosan érintette a termelést a vírus, az autóipar szenvedte meg legjobban

Létrehozva:

A járműgyártás termelése 79,5 százalékkal csökkent áprilisban a tavalyi évhez képest. Egyedül a gyógyszergyártás növekedett, 19,4 százalékkal.

Áprilisban az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 36,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az előző hónaphoz képest 30,5 százalékkal esett vissza – erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Áprilisban jelentős volt a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása. A gyárak átmeneti teljes vagy részleges leállása miatt a járműgyártás termelése kiugró mértékben, ötödére, 79,5 százalékkal esett.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása csak kisebb mértékben, 7,9 százalékkal szűkült, a gyógyszergyártás termelése viszont közel ötödével, 19,4 százalékkal bővült.

Az iparon belül a feldolgozóipar termelése 38,2 százalékkal, az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,4 százalékkal csökkent.

A legnagyobb mértékben a járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól, annyira, hogy súlya a feldolgozóiparon belül 16 százalékponttal 10 százalékosra esett vissza. A közúti gépjárműgyártás volumene 94, a közúti jármű alkatrészek gyártásáé 69 százalékkal csökkent – részletezte a KSH.

A feldolgozóipari termelés 13 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 20,8 százalékkal csökkent. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 6,9 százalékkal nőtt, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártás 28 százalékkal visszaesett.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártást kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 7,9 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

A KSH egyedül a gyógyszergyártásban mért növekedést: a kibocsátás áprilisban 19,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist.

Az ipari export volumene 43,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A járműgyártás kivitele kiugróan, 77,2 százalékkal, míg a 19 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 23,1 százalékkal esett vissza. Az élelmiszerkivitel mindössze 3,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi (+16,2 százalékos) magas bázistól, a gyógyszerexport 18,3 százalékkal nőtt.

Az élelmiszeripar belföldi eladásai tavaly augusztus óta először csökkentek, 10,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A járműipar 77,5 százalékkal, a számítástechnikai ágazat 23,8 százalékkal, a gépipar 27,2 százalékkal, a vegyipar 21,6 százalékkal kevesebb terméket értékesített, mint tavaly áprilisban.

Legnépszerűbb cikkeink