Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Matovič lesz Orbán új szövetségese Fico után?

Létrehozva:

Fotó: Vladimir Simicek / AFP

Magyar pártok és a leginkább kisebbségbarát progresszívek nélkül alakul meg az új szlovák törvényhozás. Egy korrupcióellenes protestpárt, az OLANO nyerte a szökőév szökőnapján tartott parlamenti választást, megdöntve a szocdem-populista Smer hatalmát.

Kisebb fülkeforradalom zajlott le az északi szomszédban: Orbán Viktor favoritja ugyanis elbukta a voksolást, a Robert Fico vezette párt (18,2%) 2002 óta először vesztett el szavazást, Igor Matovič éppen tízéves tömörülése (25%) pedig most először nyert. Győzelmével Szlovákia legújabb kori történelmében Vladimír Mečiar, és a két éve, az országot felkavaró újságíró-gyilkosság következtében leköszönt miniszterelnök, Fico mögé sorakozhatott fel. Korábban csak ők ketten nyertek választást a Tátra alatt, még ha nem is mindig ők alakítottak kormányt, mert nem volt elég koalíciós partnerük. Matovičnak lesz.

Sem magyar, sem progresszív

Újdonság az is, először alakul úgy jobbközép kormánykoalíció Pozsonyban, hogy abban nincs magyar párt. A magyar kormányfő kisebbségi stratégiai partnere, a Magyar Közösség Pártja körül kialakult pártszövetség a lendületes kampány dacára sem lépte át a parlamenti küszöböt. Igaz, csaknem kétszer annyi voksot szerzett, mint a Híd, amely összeomlott a nagyjából két százaléknyi szavazatával. Úgy tűnik, Bugár Béláékat is utolérte a smeres átok. Aki ugyanis eddig Ficóval egy koalícióban ült, bukott, ez történt most a szlovák–magyar együttműködésre építő multietnikus párttal is. A szlovákiai politika veteránja máris bejelentette, távozik az alacsony támogatottság miatt az állami párttámogatástól is elesett Híd éléről. Kérdés, a kisebbségi magyar képviselet hiánya a parlamentben mit eredményez. Mire lehet elég az az egy szem magyar nemzetiségű képviselő, aki a győztes párt listáján jutott be a törvényhozásba. Ő Grendel Gábor, a Kossuth-díjas író, Grendel Lajos fia.

Fotó: Profimedia

A szélsőjobboldaliaknak nem sikerült megerősödniük, ugyanúgy 8%-ot értek el, mint négy éve. Viszont óriási pofonba szaladtak bele a progresszívek, a PS-Spolu választási koalíció. Nekik a bejutáshoz 7 százalék kellett, ettől mindössze 0,03 századdal maradtak el. Bár a közelmúltban már folyamatosan csökkent a támogatottságuk, de tavalyi nagy menetelésük, Čaputová elnökké választása, majd az európai választás megnyerése után úgy tűnt, ők fogják majd össze a Fico-ellenes szlovák jobboldalt. Ez most Matovičéknak adatik meg, akik azonban már önmagukban is széles koalíciót alkotnak: rendszerellenesektől kezdve populistákon át radikális demokráciavédőkig terjed a palettájuk. Noha nem ők voltak a magyar kormánypárt kedvence, az OLANO vezetője nem sokkal az eredmények ismertetése után nem mulasztotta el megjegyezni, kedvére valók az Orbán-féle nemzeti konzultációk. Ő maga is megszavaztatta az internet népével programjának tizenegy elemét, köztük azt, hogy bevezessék-e a politikusok anyagi felelősségre vonhatóságát.

Szlovákiában kétharmados kormányzás várható. Matovič máris megkezdte a koalíciós tárgyalásokat a volt államfő, Andrej Kiska 5,7%-kal még éppen bejutott Za ludí pártjával, a Richard Sulík vezette, 6,2%-ot szerzett neoliberális SaS-szel és a Le Pennel barátkozó populista Boris Kollár 8,2%-os pártjával, akire az alkotmányos többség megszerzéséhez van szüksége.

Legnépszerűbb cikkeink