Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Orosz fake news-hadjárat a vírusról

Létrehozva:

Fotó: AFP

A dezinformációs kampány nehezítheti az ellátást az ázsiai és afrikai országokban.

Több ezer orosz hátterű álprofil terjeszt hamis információkat a koronavírussal kapcsolatban. Washingtoni tisztviselők, akiket az orosz propaganda felderítésével bíztak meg, azt mondták az AFP-nek, hogy a Twitter-, Facebook- és Instagram-fiókokat nem robotok, hanem emberek irányíthatják. Az összehangolt akcióban azt az üzenetet terjesztik, hogy a koronavírus az USA Kína elleni gazdasági hadjáratának része.
A dezinformációk angol, olasz, spanyol, német és francia nyelven is terjednek, és nagyon hasonlóak azokhoz a tartalmakhoz, amiket a Russia Today, vagy a Sputnik News tesz közzé.

A hamis információk főleg a vírus afrikai és ázsiai továbbterjedése esetén jelenthet gondot, mert az emberek vészhelyzetkor gyanakvással kezelhetik az Egyesült Államok segítségét. „Oroszországnak az a célja, hogy aláássa az Egyesült Államok intézményrendszereinek hírnevét és nemzetközi kapcsolatait. Az álhírek akadályozzák a globális összefogást, ez pedig közegészségügyi veszélyt jelent” – mondta Philip Reeker amerikai diplomata.

Szakértők szerint ez a kampány nagyban hasonlít a KGB 1980-as évekbeli kampányához, amiben az Egyesült Államokat vádolta a HIV-vírus kifejlesztésével.

Legnépszerűbb cikkeink