Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Bocsánatot kért a magyaroktól a szlovák kormányfő

Létrehozva:

Igor Matovič / Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Igor Matovič szlovák kormányfő nem sokkal éjfél előtt üzent a magyaroknak a trianoni döntés századik évfordulóján.

Szia kedves barátaim

– kezdi magyarul szlovák nyelvű bejegyzését Matovič, majd leírja, hogy azért hívott meg kedden száz szlovákiai magyart, mert mindig is gyengének tartotta azokat a szlovák politikusokat, akik hallgattak a trianoni szerződés évfordulóján – írja az ujszo.com.

„Kedves barátaim, akiknek őszintén számít a békés szlovák-magyar együttélés Szlovákiában – őszintén bocsánatot akarok kérni minden igazságtalanságért, amit azért kellett megélnetek, mert nem voltatok hajlandóak megválni az anyanyelvetektől. Egyúttal megértést kérek tőletek azon szlovákok számára a múltból, akik hasonló okokból szenvedtek főleg a 19. század második felében a Magyar Királyságban. A múltat nem mi írtuk, a jövő a kezünkben van. Lépjünk ki ezért az elkövetkező időkbe közösen, egymás oldalán, mindenki a saját anyanyelvével” – közli a szöveg fordítását a pozsonyi székhelyű magyar nyelvű portál.

Igor Matovic

SZIA KEDVES BARÁTAIM Blíži sa polnoc významného dňa … a mne sa žiada prihovoriť sa Maďarom žijúcim na Slovensku. 100 rokov slovenskí politici zvykli pri výročí Trianonskej mierovej zmluvy mlčať….

Legnépszerűbb cikkeink