Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A kormány szerint szabad az út Szlovákia felé, mégis van, ahol rendőrautó és útzár várja az átkelőket

Létrehozva:

Letkés (HU) és Ipolyszalka (SK) között továbbra sem lehet átkelni / Olvasónk fotója/Pesti Hírlap

Ma reggel 8 órától korlátozás nélkül lehet átmenni a szomszédos országba. De van, ahol továbbra is fennáll az útzár.

Ezen a napon is korán kelt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mielőtt Orbán Viktor miniszterelnökkel felszálltak volna a minszki kormányzati járatra, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről bejelentkezett saját Facebook-oldalán, hogy elárulja, ma reggel 8 órától minden magyar állampolgár szabadon, korlátozás mehet Ausztriába, Csehországba

és Szlovákiába is.

Aztán ugyanezt bejelentette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, méghozzá a szlovák miniszterelnökkel, aki éppen éjjel tett nagyon nemes gesztust a magyarok felé. Mindketten a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartottak péntek reggel sajtótájékoztatót.

Közben azonban kiderült, hogy a nyitásról nem tájékoztattak minden érintettet.

Például a magyar-szlovák szakaszon a Letkés (HU) és Ipolyszalka (SK) közötti átkelőért felelős magyar illetékest sem, így az Ipoly fölött átívelő hídon egyelőre továbbra sem lehet átmenni Szlovákiába. Egyrészt a hídon pénteken délelőtt is ott volt még a beton útzár, sőt megkülönböztető jelzést használó rendőrautó állta el az utat, másrészt Huszák Tamás, Letkés polgármestere arról számolt be a település Facebook-oldalán, hogy a nyitással kapcsolatban megkereste a határrendészeti kirendeltség vezetőjét, akitől azt a tájékoztatást kapta, hogy a nyitásról még nem érkezett hozzájuk parancs.

Security Check Required

No Description

Így azoknak a letkésieknek, akik átmennének Ipolyszalkára vagy fordítva, továbbra is mintegy 70 kilométert kell kerülniük, ahelyett, hogy egyszerűen átmennének a hídon:

67,6 kilométeres kerülővel tudnak a letkésiek Ipolyszalkára, az ipolyszalkaiak Letkésre menni – pedig csak egy híd választja el egymástól a két falut / Forrás: Google Maps

Helyieket kérdeztünk arról, hogy mit tapasztalnak a határátkelőnél, és azt mondták, nem lehet átmenni a Letkés és Ipolyszalka közötti határátkelőn.

„Mindkét ország irányából érkeznek autókkal emberek, akik kénytelenek visszafordulni”

– ezt pedig a cikkünk borítóképét készítő olvasónk tette hozzá.

A Magyar Rendőrség hivatalos oldala szerint összesen 13 határállomáson lehet átkelni Magyarországról Szlovákiába és viszont. A két ország között azonban 23 határállomás üzemelt a korlátozások bevezetése előtt. A rendőrség honlapja ezeket az átkelőket jegyzi nyitottként:

Forrás: Police.hu

Legnépszerűbb cikkeink