Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A Semmelweis Egyetem rektora szerint őszre várható a második hullám

Létrehozva:

Októberben, novemberben jöhet a koronavírus-járvány második hulláma, de a tavaszihoz hasonló szigorításokra már nem kell számítanunk – nyilatkozta Merkely Béla.

A magyarországi új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos keresztmetszeti felmérés eredményei megvannak, amely alapján az aktív fertőzöttek száma biztosan nem haladta meg a kétezer főt a vizsgált időszakban, és néhány tízezer főben becsülhető a lakossági fertőzöttség március elejétől május elejéig – ismertette az InfoRádiónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az előzetes becslések szerint októberben, novemberben lehet számítani arra, hogy a közösségi térben is jelentősen emelkedni fog a megbetegedések száma, de meglátása szerint nem lehet majd nagyobb, mint az első volt. Ennek legfőbb oka, hogy az első hullám esetében nem állítottak „őrszemeket”, vagyis Európa nem figyelte és nem tesztelte a lakosságát, sem pedig a beutazókat. Most nyáron azonban folyamatosak lesznek a szűrések a kórházakban, egyetemeken, ahogyan a Nemzeti Népegészségügyi Központban is, figyelve, hogy hol alakulnak ki gócpontok. Tehát a második hullám nem fogja tudni úgy meglepni Magyarországot, mint ahogyan az első tette azt például Olaszországgal, és felkészült helyzetben fogja találni az országot – emelte ki. A Semmelweis Egyetem rektora ezért reméli, hogy szigorú restriktív intézkedésekre nem lesz szükség, de komoly odafigyelésre, mint amilyen a nyár folyamán várható, mindenképp.

 

Legnépszerűbb cikkeink