Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A fővárosban két hétig csökkenni fog a fertőzöttek száma

Létrehozva:

Budapesten jelentősen csökkent a szennyvízből kimutatható vírus mennyisége.

Az elmúlt napon 14 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4053 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma, közölte a kormányzati tájékoztató oldal. Az aktív fertőzöttek száma 1051 fő. Elhunyt két idős, krónikus beteg. Ezzel 555 főre emelkedett az elhunytak száma, 2447-en pedig már meggyógyultak.

A járványügyi helyzetről az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, két fiatalkorú,

egy 11 és egy 15 éves is van az új fertőzöttek között.

Ők a családon belül kaphatták el a koronavírust, de az állapotuk jó.

Öt olyan megye van, ahol már nincs aktív fertőzött – tette hozzá a tisztifőorvos. A kórházban ápoltak száma 300 alá csökkent, és húszan vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos ezután beszélt a szennyvízvizsgálatokról, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ végez. Ennek lényege, hogy a környezetben kimutatja a vírus jelenlétét, genetikai állományát, ami jelzi, hogy egy vagy két hét múlva növekedhet-e és mely területen a fertőzöttek száma. Budapesten mindhárom szennyvíztelepről vettek mintát, így a főváros egész lakosságát látják.

Ez alapján még mindig ki tudják mutatni a vírust a fővárosban, de jelentősen, egy nagyságrenddel csökkent a vírus kópiaszáma. Ez Müller szerint azt jelenti, hogy

Budapesten a következő 1-2 héten belül nem várható a fertőzöttek számának növekedése.

A tiszti főorvos megerősítette, hogy minden szakember egyetért abban, hogy lesz második hullám, de még nem tudják, milyen. Ezért is tartják fenn az Operatív Törzset és hozzák létre a járványügyi bevetési egységet, akik azonnal tudnak reagálni, ha szükséges. A megelőző intézkedések is folyamatosan érvényben vannak, ezért az enyhítések mellett is mindenkit arra kérnek, hogy tartsák be a járványügyi szabályokat. (Hvg)

Legnépszerűbb cikkeink