Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megvan, hogy mikortól utazhatnak külföldre az egészségügyi dolgozók

Létrehozva:

De nem csak ők: a katonák, a rendőrök, a NAV alkalmazottai és a kormánytisztviselők is. Addig viszont utazásukhoz továbbra is Kásler Miklós személyes engedélye.

A hatályos kormányrendelet alapján 2020. március 12. óta az egészségügy dolgozói csak az ágazatot vezető miniszter – vagyis Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – engedélyével hagyhatják el Magyarország területét. A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöksége a lazítások hajnalán, május közepén levélben fordult Kásler Miklóshoz és Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy

intézkedjenek az „alapjogot korlátozó” rendelkezés mielőbbi visszavonásáról.

Ahogy azt a Pesti Hírlap megírta, petíció is indult az ügyben, szintén arra kérve az illetékeseket, hogy szüntessék meg az utazások engedélyhez kötését.

Az orvosok külön felhívták a figyelmet arra is, hogy a korlátozás akár olyanokra is kiterjed, akik nem végez(het)nek egészségügyi tevékenységet vagy nem is élnek életvitelszerűen Magyarország területén. Az InfoRádió egy hónappal a levél keletkezését követően az Operatív Törzshöz fordult az alábbi kérdéssel:

Utazhatnak-e már az egészségügyi dolgozók külföldre, és ha nem, várhatóan mikor oldják fel ezt a korlátozást?

A rádiónak Kiss Róbert, a törzs ügyeleti központjának munkatársa válaszolt a csütörtöki tájékoztatón. Válaszában idézett a jelenleg hatályos kormányrendeletből, megerősítve, hogy az egészségügyi végzettségűek Magyarország területét csak a szakminiszter engedélyével hagyhatják el, de nem csak ők:

  • a hivatásos és szerződéses katonák,
  • a honvédelmi alkalmazottak,
  • a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai,
  • a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak,
  • a NAV alkalmazottai,
  • és a kormánytisztviselők is.

Vagyis Kiss Róbert nem adott egyértelmű választ a kérdésre, így továbbra is csak valószínűsíthető, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően – vagyis a parlamenti szavazás után, a jövő hét végétől – a fenti utazási korlátozást is feloldják – tette hozzá az alezredes.

Legnépszerűbb cikkeink