Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Bíróság kötelezte az Origót, hogy listázott neveket töröljön, kérjen bocsánatot, fizessen sérelemdíjat – és olvasóival közölje, hogy jogsértést követett el

Létrehozva:

Justitia szobra a Kúria épületében / Fotó: Duke83/Wikipedia/CC BY-SA 4.0

A lap megfélemlítő szándékkal listázta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfeleit, akik egy tüntetés előkészítésében vettek részt.

Jogerősen elmarasztalták az Origót – írja a TASZ honlapja. A kormányközeli lap titkos összeesküvés résztvevőinek állította be azokat a civil aktivistákat, akik 2018 decemberében részt vettek a túlóratörvény elleni tüntetések előkészítésében. A KESMA tulajdonában lévő internetes portál egy megbeszélés jelenléti ívét is közzétette – a rajta szereplők közül többen a TASZ segítségével fordultak bírósághoz.

Az Origo a TASZ egyik ügyfelének szakszervezeti tagságát is nyilvánosságra hozta, ami különösen védett személyes adat.

A szervezet cikke hozzáteszi: bár a nyilvánosságnak joga van tudni, hogy kik egy tüntetés szervezői, ez nem jelenti azt, hogy minden közreműködő neve a nyilvánosságra tartozna, az Origo pedig közszereplőnek nem minősülő személyek adatait is listázta, megszégyenítő szándékkal.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék mindenben a TASZ ügyfeleinek adott igazat, és arra kötelezte az Origót, hogy törölje az aktivisták személyes adatait, kérjen tőlük bocsánatot, fizessen számukra sérelemdíjat és saját felületén tegye közzé, hogy jogsértést követett el.

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a korábbi ítéletet, ami így jogerőssé vált és végre kell hajtani.

Legnépszerűbb cikkeink