Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Újabb Covid-osztályok nyílnak

Létrehozva:

Lélegeztetett beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén. | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Az ország minden alkalmas intézményének fogadnia kell a koronavírus-fertőzötteket. 

Annyira sok már az új koronavírusos beteg, hogy az eddig kijelölt Covid-osztályok nem elegendőek, ezért Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elrendelte: az ország minden alkalmas intézményének fogadnia kell a koronavírus-fertőzötteket.

A könnyű és középsúlyos betegeket a városi kórházak látják el, a súlyos állapotúakat az elsődlegesen kijelölt ellátócentrumokba kell tovább küldeniük. Ezek a javarészt a megyei intézmények, illetve a fővárosban a négy centrumkórház: így a Dél-Pesti (egykori Szent László-Szent István), az Észak-Közép-Budai (egykori Szent János), a Szent Imre, illetve a Honvédkórház. A fővárosi centrumok mellett az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet, a Bajcsy-Zsilinszky és a Pest megyei Flór Ferenc kórház is részt vesz a legsúlyosabb fertőzöttek ellátásában. Arról, hogy a városi kórházak hány ágyat különítsenek el a könnyű és középsúlyos fertőzöttek ellátására, a centrumkórházak vezetői dönthetnek – írja a Népszava.

A lap értesülését a szaktárca is megerősítette. „A járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk, a beoltatlanok különösen veszélyben vannak, a betegek számának növekedése miatt a miniszteri utasításnak megfelelően újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába” – írta a minisztérium. A Covid-betegek ellátása alól ismét felmentést kapott a már korábban is mentesített, speciális betegellátást végző, Országos Onkológiai Intézet, valamint az Országos Kardiológiai Intézet.

A miniszteri utasítására csak a centrumkórházaknak a legsúlyosabb esetek ellátásra 5567 ágyat kellett kijelölniük és mintegy 835 intenzív ellátóhelyet biztosítaniuk. Ugyanez a levél rendelkezik arról, hogy a gyerekeket az orvosképzéssel is foglalkozó egyetemi centrumok klinikái, illetve a Heim Pál gyermekkórház, a miskolci megyei, valamint a győri Petz Aladár kórház fogadja.

A Népszavának egy intenzíves szakorvos azt mondta: most súlyosabb állapotú betegek érkeznek hozzájuk, mint az eddigi hullámok alatt bármikor, közülük körülbelül minden harmadik fertőzött kerül az intenzív osztályra. Az orvos beszélt arról is, hogy sok az oltatlan páciens. Az oltottak közül pedig főként azok a kétszer oltottak betegszenek meg, akik több mint féléve kapták meg a vakcinát. Számára ez egyértelműen igazolja, hogy szükség van a harmadik oltásra is.

Legnépszerűbb cikkeink