Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Lemondott Peter Pellegrini volt szlovák kormányfő a pártalelnökségről

Létrehozva:

Sokan a Smer szétverését célzó lépésnek gondolják a lemondását – állítólag hamarosan bejelenti, új pártot alapít. 

A pártját is otthagyja Peter Pellegrini, miután lemondott az Irány (Smer) alelnöki posztjáról – írja az MTI. Már korábban jelezte távozási szándékát és az Irány párt alapító elnökét Robert Ficót is többször felszólította erre. A távozó alelnök, aki korábban még indulni készült a pártelnöki posztért a párt közelgő tisztújító konferenciáján, szerdai sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy új pártot alapít – lépést márt sokan várták Szlovákiában, Pellegrini már egy új weboldalt is létrehozott. Egy új formációval Pellegrini sikeresebb lehet, mint az egyre népszerűtlenebb Smer.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség információi szerint Robert Fico a napokban felajánlotta az Irány elnöki posztját Pellegrininek. Ezt az információt a párt szóvivője is megerősítette.

Pellegrini két éve lett az előző kormány miniszterelnöke amikor a fiatal tényfeltáró újságíró, Ján Kuciak és barátnője meggyilkolása után kirobbant tüntetéssorozat miatt Fico távozásra kényszerült.

Bár Fico egyelőre nem kommentálta Pellegrini döntését, a párt több vezető személyisége is rosszallóan fogadta, és a pártnak ártó, szétverését célzó lépésként értékelték az esetet. Fico a párton belüli folyamatokkal összefüggésben korábban többször is hangsúlyozta, hogy az Iránynak „új harcosokra van szüksége”.

Legnépszerűbb cikkeink