Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Magyar Érdemrend kitüntetést kapott Kozma Imre

Létrehozva:

80. születésnapja alkalmából példaértékű életpályájáért kapta meg a magas rangú kitüntetést. 

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) alapító elnöke több mit 50 éves papi szolgálata alatt segített a betegek, az elesettek és a rászorulók testi-lelki egészségén és a szociális helyzetén, ezért kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést – írja az MTI.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a beszédében elmondta, hogy Kozma bencés diákként és 1963, a pappá szentelése után még inkább megbélyegzett állampolgára lett a Magyar Népköztársaságnak: az utcán követték, megfélemlítésekkel próbálták elbizonytalanítani, a hatalom szívesen meg is szabadult volna tőle, ő viszont tudta, hogy itt van dolga, a magyar népért akar élni.

Zugligeti plébánosként 1989-ben „kinyitotta a szívét és a plébánia kapuját” a Magyarországra érkező keletnémetek előtt, utalt Semjén arra, hogy a plébánián  és a mellett lévő épületben húzhatták meg magukat a határnyitásra váró NDK-s állampolgárok.

Semjén kiemelte, hogy Kozma Imre történelmi tettet hajtott végre, amely hozzájárult a kommunista diktatúra bukásához és Kelet-Európa felszabadulásához.

Az ünnepségen hangoztatták azt is, hogy a MMSZ Magyarország egyik legjelentősebb segélyszervezete.

Legnépszerűbb cikkeink