Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Autóversenyzőt, operatőrt és közértest is lovaggá ütött II. Erzsébet

Létrehozva:

És kitüntette a járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló briteket is.

A lovagi rangra emelt Lewis Hamilton Forma–1-es autóversenyző mellett a nagy-britanniai koronavírus-járvány elleni küzdelem hősei szerepelnek jelentős számban II. Erzsébet királynő újévi kitüntetési listáján.

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján, majd újév előestéjén.

Az idei születésnapi kitüntetési lista összeállítását azonban az uralkodó egyetértésével októberre halasztották, lehetőséget teremtve arra, hogy a koronavírus-járvány megfékezésében élenjárók minél nagyobb számban részesülhessenek a magas kitüntetésekben.

A csütörtök hajnalban ismertetett újévi kitüntetési listán is kiemelt számban szerepelnek az egészségügy dolgozói és önkéntes segítői.

A listára 1239-en kerültek fel. Közülük 229-nek a neve mellett szerepel, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben vállalt szerepükért részesültek az elismerésben. II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom rendjének tagja (Member of the Order of the British Empire, MBE) címet adományozta például a 104 éves Ruth Saundersnek, aki végiggyalogolta a maratoni távot, így gyűjtve pénzt a London környéki helikopteres légimentő-szolgálatnak.

Minden idők legidősebb kitüntetettje ugyanakkor a 106 esztendős Anne Baker, aki szintén az MBE címben részesült jótékonysági tevékenységéért.

A legismertebb kitüntetett Lewis Hamilton Forma–1-es autóversenyző, aki idén megszerzett hetedik világbajnoki címével beállította Michael Schumacher rekordját. Hamiltont a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelte a királynő. A 35 éves Hamiltonnak alig néhány napja az év sportembere címet adományozta a BBC brit közszolgálati médiatársaság.

A művészvilág sztárjai közül szintén lovagi rangra emelte a királynő Roger Deakins operatőrt. Deakins az idei Los Angeles-i Oscar-gálán az 1917 című háborús film fényképezéséért a legjobb operatőrnek járó elismerést vehette át.

A brit uralkodó ugyancsak lovagi rangra emelte Dave Lewist, a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco volt vezérigazgatóját.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink