Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Brüsszel: nem mond igazat a magyar kormány a nemzeti konzultációban

Létrehozva:

Megint a nemzeti konzultációval van a baj, mint korábban. 

„Brüsszel arra készül, hogy megtámadja a magyar alkotmány bevándorlással kapcsolatos szabályait.

Arra akarnak kényszeríteni bennünket, hogy megváltoztassuk Alaptörvényünk migrációt tiltó rendelkezéseit.

Ön egyetért azzal, hogy a magyar kormány a Brüsszellel való nyílt konfliktus árán is tartson ki a bevándorlást tiltó szabályok mellett?” Ez a nemzeti konzultáció 13. kérdése.

A Népszava értesülései szerint Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerint

nem igaz, hogy Brüsszel az alkotmány megváltoztatására kényszerítené az országot.

Hozzátette, hogy senki nem kérdőjelezi meg a tagállamok jogát arra, hogy egy ilyen konzultációban kérje ki az állampolgárok véleményét, sőt szerintük ez egy hasznos módszer.

Jourová elmondta, hogy volt már rá példa, hogy félrevezető információkat tartalmazott az Európai Bizottságról egy ilyen kérdőív. Az alelnök konkrétan a 2017-es „Állítsuk meg Brüsszelt” című konzultációra utalt. Akkor helyreigazították az állításokat, hogy a magyarok tényeken alapuló információkat kapjanak, azt azonban még nem döntötték el, hogy újra ezt fogják-e tenni.

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy a magyar kormány az Európai Unióval kapcsolatos állítások, illetve kérdések megfogalmazása előtt nem egyeztetett Brüsszellel.

Legnépszerűbb cikkeink