Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Trump már nem szedi, de Brazíliának küldött a gyógyszerből

Létrehozva:

Miközben Európa túl van a nehezén, a világ többi részén még tombol a járvány.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy már nem szed hidroxiklorokint – a gyógyszert korábban hatásosnak vélték a COVID-19 megbetegedés ellen, ám már a kiderült, hogy inkább veszélyes, mint hatkonyon. Ennek ellenére az Egyesült Államok kétmillió adag hidroxiklorokint küldött Brazíliának koronavírus-fertőzöttek gyógyítására a fertőzés megelőzésére – jelentette be a Fehér Ház vasárnap.

Közleményében az amerikai elnöki hivatal hangsúlyozta: „az amerikai és a brazil nép szolidáris egymással a koronavírus elleni küzdelemben.” Trump szerint gyógyszert az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegségben szenvedők kezelése mellett „a vírusfertőzés megelőzésére” is alkalmazzák majd ápolók, orvosok és egészségügyi szakemberek körében.

A Fehér Ház jelezte egyúttal, hogy az Egyesült Államok és Brazília együttműködik majd a hidroxiklorokinnal kapcsolatos kutatásokban is annak feltárására, hogy ez a gyógyszer vajon mennyire hatékony és biztonságos a Covid-19 kezdeti stádiumának kezelésében, továbbá a vírusfertőzés megelőzésében.

Franciaországban a klinikai teszteken kívül múlt hét szerdától nem engedélyezett az eddig malária ellen használt hidroxiklorokin nevű gyógyszert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők kezelésére használni.

Egyiptom

24 óra alatt 46-an haltak meg a járvány miatt – a megelőző 24 órában 34-en -, a bizonyítottan a vírustól fertőzöttek száma pedig 1536-tal emelkedett közel 25 ezerre. A ragályba eddig 959-ben haltak bele a 100 milliós lakosú arab országban, amelyben az utóbbi héten folyamatosan rosszabbodnak a mutatók.  Ennek ellenére az egyiptomi kormány egy órát rövidített a járvány fékezése végett március végén elrendelt kijárási tilalom idején: reggel hat óra helyett hajnali öttől szabad elhagyni a lakóhelyeket. A kijárás este nyolctól tiltott.

Chile

Minden korábbinál többen haltak meg egy nap alatt Chilében a koronavírus-járvány miatt: szombat este kilenc óráig újabb 57 ember, és ezzel 1054-re emelkedett a ragályban elhunytak száma. Bizonyítottan ettől a vírustól már csaknem 100 ezren fertőződtek meg, 24 óra alatt közel ötezerrel gyarapodott számuk. Közülük csaknem 400-an tünetmentes fertőzők.        A latin-amerikai országban ugyanakkor már csaknem 43 ezren felépültek a vírus okozta megbetegedésből.

Az utóbbi hetekben Chilében olyan tömegessé vált a fertőzés, hogy a kormány rögtönzött kórházakat állított fel a mind több beteg gyógyítására.

 

Legnépszerűbb cikkeink