Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szél Bernadett az Alkotmánybírósághoz fordult

Létrehozva:

Forrás: Szél Bernadett/Wikipedia

A független képviselő szerint a kormány visszaélt a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásával.

A kormány háromszorosára növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét – írja Szél Bernadett független képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében. Szerinte a 45 napig, hosszabbítás esetén akár 90 napig húzható válasz szükségtelenül és aránytalanul korlátozza, ezáltal teljesen kiüresíti a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. Ezért Szél alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz.

Mint írja, a 179/2020-as kormányrendelet mindenfajta indok nélkül legfeljebb 90 napra növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét. A rendelet szerint, ha az adatkezelő valószínűsíti, hogy az igény beérkezésétől számított 15 napon belül nem tud eleget tenni az adatkérésnek, mert az veszélyhelyzeti közfeladatai ellátását veszélyeztetné, 45 nap áll a rendelkezésére. Szél Bernadett szerint az elmúlt időszak is bizonyította, hogy ezzel visszaélt a kormány: a Pénzügyminisztériumot például annyira lefoglalta a járványügyi védekezés, hogy 45 napot kért a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására aláírt hitelszerződés kiadására.

„Ez az információszabadságot durván korlátozó és alaptörvény-ellenes szabály a veszélyhelyzet megszüntetése után is velünk marad egy ideig, ugyanis az átmeneti szabályok szerint azt a folyamatban lévő adatkérésekre is alkalmazni kell. A veszélyhelyzet lejártával ezért a salátatörvény ezen szabályát is meg fogom támadni az Alkotmányíróságon a hatályba lépése után” – közölte a képviselő.

Legnépszerűbb cikkeink