Connect with us

Kiemelt hírek

„Egymást marjuk, miközben felég a bolygónk”

Létrehozva:

Fotó: Adrián Zoltán

A 168 készített interjút Szél Bernadett független országgyűlési képviselővel, amelyben többek között az előválasztási kampány, a Fidesz által tematizált közbeszéd, Magyarország külpolitikai helyzete és Jakab Péter támogatása is szóba került.

„Putyinnak megéri, ha van olyan ember, jelen esetben Orbán Viktor személyében, aki belülről kelt zavart az európai közösségben” – szögezte le a képviselő a magyar kormány által folytatott külpolitikával kapcsolatban, amelyről nemrég a Kötcsei Piknik nyilatkozatai után egy hosszabb írást is közzétett Facebook-oldalán.

 

Nem keleti zárás

Szerinte az egyre fokozódó keleti nyitás technikája Magyarországot szépen lassan a szuverenitása elvesztése felé sodorja. Úgy látja, a kormány az utóbbi időszakban kommunikációs fordulatot hajtott végre, hiszen most arról beszélnek, sosem akartak kilépni az Európai Unióból, ez Szél Bernadett szerint azonban nem igaz. Mint mondta: „Be kell látnunk, hogy a hagyományos szövetségi rendszerünk és a kereskedelmi kapcsolataink is inkább nyugaton találhatók, oda tartozunk.” Szerinte Magyarországnak vissza kellene térnie ahhoz a modellhez, amelyben megbecsüli a hazai termékeket, és nem enged a növekvő kínai és orosz gazdasági befolyásnak. Bár nem szorgalmaz keleti zárást, egy esetleges kormányváltás után mindenképpen leállítaná a Fudan Egyetem és a Paks2 projektjét. 

Az előválasztásról kérdezve Szél Bernadettet kiderült, hogy a kampányfőnöke autóját éppen az előválasztási ajánlások összegyűjtése után törték fel ismeretlen tettesek, akik szerinte akár a Fidesz emberei is lehettek. Úgy látja, ennek tükrében a 2022-es kampányban bármilyen aljas lejáratás előfordulhat ellene és az ellenzék ellen, amelyben viszont szerinte a másik oldal sosem vesz részt.

 

Ellenségkeresés

„Mi nem mondjuk azt, hogy a Fidesz nem a nemzet része, ezzel szemben ők az ellenzékről így beszélnek. Sőt szerintük ellenségek vagyunk, nem ellenfelek” – emelte ki, majd megjegyezte, az ország szekértáborokra osztottságának okát is ebben látja. Ráadásul ezt azért is tartja problémának, mert a hergeléssel nem jut elég figyelem a valóban fontos ügyekre, hiszen „az a fajta populizmus, amit Orbán Viktor képvisel, a társadalom megosztottságára és az ellenségkeresésre épít”. A képviselő a közmédia függetlenítésével és a monopol helyzetben lévő állami cégek hirdetési korlátozásával oldaná meg a problémát. Ezen kívül felhívná a figyelmet az igazán égető kérdésekre. „Egymást marjuk, miközben felég a bolygónk, az ország egy része pedig iszonyatosan szegény” – fejtette ki, majd hozzátette, ő ilyen ügyekről szeretne diskurzust folytatni, nem az iskolai nemváltó kurzusokról.

Arra a kérdésre, hogy mekkora versenyre számít az előválasztáson az ellenfelével, a DK-s Hegyesi Beátával szemben, Szél Bernadett azt felelte, az összes körzet példát vehetne Budakesziről, ahol tisztességes és sárdobálástól mentes kampány folyik. Hangsúlyozta, az ő igazi ellenfele a Fidesz, és a valódi küzdelem akkor kezdődik el, amikor megnyeri az előválasztást. Azután viszont minden erejével azért fog küzdeni, hogy ne ismétlődhessen meg a 2018-as bukás, mert szerinte „ez a körzet megérett a változásra, ugyanis sokan nem elégedettek a kormány itteni teljesítményével”.

 

Függetlenség

Az előválasztással kapcsolatban kijelentette, ez a verseny arról is szól, hogy mind a 106 körzetben megtalálják azokat a jelölteket, akik kérlelhetetlenek a közélet tisztántartásában.

„Ezért vagyok például Zuglóban Hadházy Ákos mellett, szerintem nyerni fog” – tette hozzá, utalva a Hadházy Ákos és Tóth Csaba közötti feszült versengésre a zuglói előválasztáson. Ezek után világossá tette, hogy bár Hadházy Ákoshoz hasonlóan szoros szövetségben áll a Momentummal, a jövőben sem tervez belépni a pártba. Indoklásként a függetlenséggel járó előnyöket említette, amely állítása szerint „olyan szabadsággal jár, amely pártpolitikusként elérhetetlen”.

Felmerült az is, hogy volt pártközössége, az LMP nem támogatja Szél Bernadettet az előválasztáson, míg a Jobbik és Jakab Péter igen. A képviselő kijelentette, az LMP támogatásának hiánya nem zavarja, nem áll konfliktusban a párttal. A Jobbik támogatásának azonban kifejezetten örül, mert szerinte Jakab Péter remek szónok, aki önazonos módon juttatja el az emberek hangját a Parlamentbe. Megjegyezte, amiatt sem aggódik, hogy a Jobbik esetleg nem lenne partner az általa szorgalmazott klímapolitikában, hiszen a párt nagyon sok fiatalt is megszólít, őket pedig nem lehet zöldpolitika nélkül képviselni. A kérdésre, hogy ezek szerint Fekete-Győr András után közvetlenül Jakab Pétert tartja-e a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek, azt válaszolta, ezt majd az előválasztási viták alatt eldönti, amikor nagyon sok minden kiderül.

 

Pelva Csenge / 168

Legnépszerűbb cikkeink