Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az ingyenes parkolás visszavonását kérik Orbántól

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől az ingyenes parkolás eltörlését a Levegő Munkacsoport. Mint írták, az intézkedés hatalmas veszteségeket okoz a vállalkozásoknak és a lakosságnak.

A koronavírus-járvány kezdetén meghozott intézkedések közül – a sikeres járványkezelés eredményeként – többet már feloldottak, vagy a közeljövőben várható a feloldásuk. Az ingyenes parkolás eltörlése még nincs ezek között, pedig ezt indokolná az a tény is, hogy a járvány hatására csaknem megduplázódott a városi csomagszállítás. Ez utóbbi viszont kedvező, további támogatásra indokolt folyamat, mivel csökkenti a üzletek zsúfoltságát, különösen az idős korosztály boltban történő vásárlásait – írja a szervezet, amely a hozzá érkezett számtalan lakossági és fuvarozói jelzésből azt a következtetést vonta le, hogy a csomagszállító járművek szabályos parkolása immár ritka kivétellé vált, ami esetenként – például a kerékpársávon történő megálláskor – komoly baleseti kockázatot is teremt.

A Levegő Munkacsoport szerint a parkolási díjfizetés eltörlése a helyi lakosságnak is komoly gondokat okoz, sokszor már a saját autóik parkolására sincs helyük. A káoszt fokozza, hogy miközben az ingyenes parkolás lehetősége sokakat felbátorít arra, hogy autóval menjenek a város belső kerületeibe, a szabályos parkolás feltételei számukra gyakran már nem adottak. Így oly mértékben megnőtt a szabálytalan parkolások száma, hogy azt a közterület-felügyelet már képtelen kezelni. Egy-egy szabálytalanul parkoló autó pedig gyakran emberek százainak a közlekedését nehezíti, különösen a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedőkét.

A szervezet értesülései szerint sok olyan személy is kihasználja a díjmentes parkolás nyújtotta lehetőséget arra, hogy a belső kerületekbe jöjjön az autójával, akinek erre nincs is feltétlenül szüksége. Ez pedig tovább fokozza a járványveszélyt, ahogy a levegőminőség romlása is.

Korábban az LMP követelte, hogy vonják vissza az ingyenes parkolást.

Legnépszerűbb cikkeink