Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Júniusban biztosan megtartják a lengyel elnökválasztást

Létrehozva:

Forrás: mohamed Hassan/Pixabay

A lengyelországi elnökválasztás utolsó lehetséges időpontja június 28., nincs semmilyen lehetőség ennek módosítására – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke szerdán a kormánypártok közös varsói sajtóértekezletén – írja az MTI.

„Álláspontunk egyértelmű: a választásokat megtartjuk. Ha egyesek ezzel megpróbálnak szembeszállni, minden eszközt fel fogunk használni, amelyekkel az állam rendelkezik, hogy a jognak érvényt szerezzünk” – figyelmeztetett Kaczynski a két kormánykoalíciós kispárt, az Egyetértés (Porozumienie) és a Szolidáris Lengyelország (Solidarna Polska) elnökeivel közösen tartott sajtóértekezleten.

A lengyel elnökválasztást eredetileg május 10-re tűzték ki, de a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya miatt el kellett halasztani. Az új időpontot az alsóházi elnök azt követően hirdetheti meg, hogy a parlament jóváhagyja a szavazás vegyes – levélben és hagyományosan egyaránt lehetséges – formáját lehetővé tévő kormánypárti törvénymódosítást, amelyet a járvány miatt, ellenzéki követeléseknek is eleget téve, terjesztettek elő. Az ellenzéki többségű szenátus eredetileg ezen a héten szavazott volna a választási törvény módosításáról, amelyet az alsóház már jóváhagyott. A szenátusi ülést azonban kedden váratlanul jövő hétre halasztották.

Legnépszerűbb cikkeink