Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Jogszerű volt az azeri baltás gyilkos kiadatása

Létrehozva:

Ramil Safarov kiadatása és megbocsátása elleni tiltakozás, Krasnopresnenskaya Zastava, Moszkva, Oroszország, 2012. szeptember 14. / Kép forrása: Wikipédia (Pandukht - CC BY-SA 3.0)

Azerbajdzsán viszont nemzetközi jogot sértett azzal, hogy felmentette, szabadon engedte és előléptette a katonatisztet, fizetnie kell az áldozat családjának.

Döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága: Magyarország nem sértett nemzetközi jogot azzal, hogy kiadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak. Safarov 2004-ben, egy budapesti nyelvtanfolyamon éjszaka, álmában gyilkolta meg örmény katonatársát. A magyar bíróság különös kegyetlenséggel, aljas indokból és előre kitervelten végrehajtott emberölés miatt életfogytiglani börtönre ítélte.

2012-ben viszont Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak Safarovot, ahol hazatérése után elnöki kegyelemben részesült és hősként ünnepelték. Az áldozat családja 2013-ban pert indított a strasbourgi emberi jogi bíróságon Azerbajdzsán és Magyarország ellen. A bíróság döntése szerint mivel az elkövető katona volt, tette a nemzetközi jog értelmében az azeri államot teszi felelőssé. Azerbajdzsánnak 15 ezer font (5,9 millió forint) kártérítést kell fizetnie az áldozat családjának.

Legnépszerűbb cikkeink