Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Index: a soltvadkerti lobbi miatt vonhatták vissza a műanyagtörvényt

Létrehozva:

A munkahelyvédelem, a vírus elleni védekezés és az alternatívák kidolgozása lehetett az oka a halasztásnak – két soltvadkerti fideszes képviselő fúrhatta meg az ITM akaratát, írja az Index. 

Az utolsó pillanatba vonta vissza a műanyagtörvényről szóló javaslatát Semjén Zsolt, ami nagy port kavart a zöld szervezeteknél. Az Index szerint a visszavonás fő oka Soltvadkert és két ottani képviselő, ott ugyanis tömegek élnek a műanyagból. A Fideszen belül az a hír járja, írja a lap, hogy határozottan Font Sándor és Kerényi János, a két soltvadkerti országgyűlési képviselő sikere, hogy a törvény megakadt.

Uniós szinten döntöttek a legelterjedtebb egyszer használatos, más anyagokkal elvileg kiváltható műanyag betiltásáról, de a tagállamoknak kell átültetni a jogrendbe, hogy az 2021-től hatályos legyen. Ez nálunk – az utolsó pillanatban történt visszavonás miatt – egyelőre nem történt meg.

Egyrészt a munkahelyvédelem miatt nem lett semmi a műanyagtörvényből, másrészt pedig a koronavírus-járványnak köszönhetően az emberek felértékelték a csomagolásokat és zacskókat. Az vásárlók kesztyűként használták a boltban a zacskót, ezzel védték az árut a vírustól, és a büfékben is előre becsomagolt ételeket lehetett kapni elvitelre.

A műanyagipar részéről megfogalmazott kritika szerint a magyar tervezet nem volt összhangban az uniós törekvésekkel, ugyanis az EU irányelveihez képest mást szerettek volna betiltani a minisztériumban. Például az 50 mikron alatti műanyagzacskót és hordtáskákat, beleértbe a fosszilisak mellett a komposztálható, lebomló műanyagokat és műanyagpoharakat is.

Pluszproblémát jelentett, hogy nem született meg a műanyagokat kiváltó anyag, holott az EU tett erre javaslatokat.

Legnépszerűbb cikkeink