Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A varázsszó: koncesszió

Létrehozva:

Egy vagy több céget monopolhelyzetbe hozni, majd alacsony díjért hosszú évekig mesés profithoz juttatni. Ez az állami koncessziók területe, ahol mostantól Rogán Antal és újonnan létrehozott hivatala a döntéshozó.

Szeptember 5-én jelentette be a kormány, hogy létrehozza a Nemzeti Koncessziós Hivatalt (NKH) Rogán Antal irányítása alatt. A feladata többek közt javaslatokat tenni az „egyes kizárólagos állami gazdasági tevékenységek gyakorlása időleges jogának koncessziós szerződés keretében történő átengedésére”. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időre az állam átenged saját gazdasági tevékenységeiből magáncégeknek – monopolhelyzetbe hozva őket –, amiért a cég koncessziós díjat fizet. Az NKH élére Csonka Ernő kerül, aki korábban Rogán helyettes államtitkára volt.

Eddig két területről lehetett tudni, hogy az állami koncesszió remek üzletnek bizonyult a magáncégeknek. Az egyik a kaszinóüzlet: az Mfor számításai szerint az öt budapesti kaszinó koncessziós jogait birtokló LVC Diamond Kft. 2019-ben 32,8 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, és 11,7 milliárdos profitot ért el. Április 30. óta a tulajdonos Garancsi István. A kaszinókat még azután sem zárta be a kormány a veszélyhelyzet kihirdetése után, hogy minden mást igen. (Kaszinótulajdonos Győrben, Pécsett és Miskolcon Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, aki együtt jachtozott Borkai Zsolttal, valamint az Audinak előadott földekkel kapcsolatos, a rendőrség által is vizsgált ügyben is főszerepet játszott.) A másik koncessziós terület a dohányé, ezzel kapcsolatban a hvg.hu mutatta ki, hogy az államnak koncessziós díjat fizető Országos Dohányboltellátó Kft. 2019-es nyeresége után 4,1 milliárdos osztalékot fizetett ki tulajdonosainak. A cég 2015 óta fizet koncessziós díjat az államnak, eddig összesen 2 milliárd forintot, de 2016 óta 13,6 milliárdot vettek ki a tulajdonosok osztalékként. A cég mögött Sánta János áll.

Remek üzlet tehát az állami koncesszió, és elsősorban nem az államnak. November 24-én aztán a kormány benyújtotta a szemétszállítás és hulladékgazdálkodás központosításáról szóló törvényjavaslatot, amellyel egy céget bízhat meg az egész ország területére, koncessziós szerződéssel – írta meg a 24.hu.

Így változik a visszaváltás

2023 nyarától kötelező lesz visszaváltani a fémdobozokat, műanyag palackokat, ez is a hulladékgazdálkodási koncesszió része lesz. 

Az állam bármilyen szolgáltatást saját tevékenységi körébe vonhat, megvonhatja ott mások engedélyét (mint a trafikügyben tette), újraoszthatja a piacot, és ez ügyben most Rogán Antal és hivatala egyedül dönthet. A kaszinókoncessziókról még 2022 előtt dönthet az állam, és akár 2034-ig tartó szerződést is lehet kötni. A kormány így ezzel új területeken vonhat be „megbízható” üzletembereket, és juttathatja őket biztos és mesés pénzekhez.

„A kormány 2012-13-ban indította el az »erőforrás-újraelosztást« ezen a területen” – mondta a Pesti Hírlapnak Martin József Péter, a közpénzekkel való visszaéléseket, korrupciót kutató Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. „Egyes területek piacait, amelyekben amúgy indokolt valami miatt a verseny korlátozása, ekkor kezdték el előbb államosítani, majd újraosztani. A dohány-kiskereskedelemnél a fiatalkorúak védelme volt az indok, és a szerencsejátéknál, hulladékkezelésnél is lehet találni olyan okokat, amelyek miatt valóban indokolt az állami koncesszió létrehozása. De a cél nem a tisztességes konstrukciók megalkotása, hanem a haveri, kormányközeli körök kifizetése, előnyben részesítése” – tette hozzá. A koncessziós döntések normális esetben versengésen alapulnak, transzparensek, azaz jól látható kritériumok alapján dől el a verseny, valamint normatívak, vagyis az kapja meg a megbízást, aki megfelel a feltételeknek, és aki nem, az nem, ezért nincsenek jogi és egyéb kiskapuk. Martin szerint formálisan a kormány koncessziós döntései is pályázaton dőlnek el, de ezek nem átláthatóak, ezért a döntéssorozat végére zömében a haveri körök válnak győztessé.

Dercsényi Dávid

 

Legnépszerűbb cikkeink