Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Strasbourg: Kövér László megsértette a sajtószabadságot

Létrehozva:

Az Emberi Jogok Európai Birósága (EJEB) egyhangúan kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadságát, amikor határozatlan időre kitiltotta őket a Parlamentből.

Még 2016. április 25-én tiltott ki Kövér László hat magyar újságírót a Parlamentből, amiről Strasbourgban ma egyértelmű döntés született: az elnök megsértette a szólásszabadsághoz fűződő jogokat – írja az Index. Az Index, a hvg.hu, és a 24.hu újságírói is arról kérdezték a Parlamentben a képviselőket, hogy mi a vélemények az akkori jegybanki alapítványokhoz kapcsolódó botrányokról.

Másnap a főszerkesztők levelet kaptak az Országgyűlés sajtófőnökétől, melyben leírták, hogy Kövér László az ott lévő újságírókat határozatlan időre kitiltotta a Parlament épületéből, és a képviselői irodaházból, ugyanis olyan helyen forgattak, ahol nem szabad, amivel megsértették a házelnök 2013-as rendelkezését a parlamenti tudósítások rendjéről.

Az Index az EJEB-hoz fordult, mivel máshova nem lehetett jogorvoslatért fordulni, Kövér maga dönt, nem indokol, vizsgálja felül, és alkotja meg a szabályokat kizárásügyben. Szerintük sérült az újságírók több joga, a szólásszabadsághoz, tisztességes eljáráshoz és a hatékony jogorvoslathoz fűződő jog is. Az állam a perben azzal is érvelt, hogy az újságírók nem tájékoztattak kiegyensúlyozottan, ezért is lehetett elrendelni a kitiltásukról. Az EJEB az újságíróknak adott igazat. Az államnak így 1,6 milliós nem vagyoni kártérítést kell fizetnie, az ítélet nem jogerős.

Legnépszerűbb cikkeink