Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Müller Cecília: A kiürített kórházi ágyak harmadát felszabadítják

Létrehozva:

Adminisztrációcsökkentéssel segítenek a vállalkozásoknak a nehéz helyzetben – ezt jelentette be az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Izer Norbert. Újraindulnak a szűrővizsgálatok, és felszabadítják a kiürített kórházi ágyak harmadát. 

A kormány nem csak adócsökkentéssel, hanem adminisztrációcsökkentéssel is segíteni akarja a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. Ahogy Izer Norbert, a pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára fogalmazott: „egy nemzetközi kutatás bebizonyította, hogy az adminisztrációcsökkentés fel tud érni egy adócsökkentéssel is”. Hozzátette, hogy az uniós országokban a vállalkozások az árbevétel 2,5 százalékát fordítják adóadminisztrációra.

Meggyorsítják az áfakiutalásokat, ami azt jelenti, hogy a legkisebb vállalkozásoknak akár 20 napon belül is kiutalhatják az áfát. Az adóhatóság automatikusan utalja majd ki ezt, így ez a vállalkozásoknak gyakorlatilag adminisztrációmentes. Ezt a megbízható adósnak minősülő vállalkozások már meg is kapták, a kockázatos adózókra viszont ez a rendelkezés nem vonatkozik, nekik továbbra is 75 napot kell várniuk. Az általános minősítésű vállalkozások július 4. helyett május 20-án, azaz jövő héten kapják meg az áfát.

Május 31. helyett szeptember 30-áig lehet elkészíteni a tavalyi évre vonatkozó beszámolókat, és az ehhez kapcsolódó éves adóbevallásokat. Eddig az új dátumig kell a társasági-, a kisvállalati-, helyi iparűzési-, az energiaellátók jövedelemadóját, valamint az innovációs járulékokat bevallani. Izer hozzátette: „a járvány alatt is folyamatosan csökkennek az adók”.

Egyre több szűrés nyílik meg

Május 4-én megkezdődött az egészségügy megnyitása, hétfőn pedig újabb ellátások kerülnek visszavezetésre – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Újra lehet úgynevezett nem népegészségügyi szűrővizsgálatokra menni, valamint a fekvőbeteg-ellátásban a tervezett beavatkozások is elvégezhetők. Ezek mellett a kúraszerű ellátások visszavezethetőek hétfőtől, de Müller Cecília kiemelte, hogy az orvosokhoz továbbra is bejelentkezés szükséges. Elmondta azt is, hogy a koronavírus miatt kiürített kórházi ágyak egyharmada felszabadítható, de az intenzív osztályokra még szükség van a koronavírusos betegek miatt.

Applikáción ellenőriznek

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy jelenleg 10 954 ember van hatósági karantén alatt, akikből 641 embert tudnak elektronikus úton, egy applikáción keresztül ellenőrizni.

A rendőrök az elmúlt 24 órában Budapesten és Pest megyében 445 esetben intézkedtek, ebből 284 esetben figyelmeztetést, 117-ben helyszíni bírságot, 44 esetben pedig feljelentést tettek.

Legnépszerűbb cikkeink